eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Süveg Áron/Katona József Színház

Máté Gábor: most jegyárat emelni egyenlő az öngyilkossággal

A fenntartás drágulása miatt takarékos évad jön a budapesti Katona József Színházban, de bemutató, előadás nem maradhat el. Előbbiből kilenc lesz az ünnepi, 40. évadban, igaz, ünneplésre nem készülnek.

Nem érzi a színház feladatának, hogy magát ünnepelje a 40. évad kapcsán, de az igazgató Máté Gábor a társulat nevében szívesen veszi a köszöntéseket, ajándékokat.

"Leginkább talán munkával mégis ünnepelni fogunk, kitaláltunk egy olyan, újféle projektet, ami méltó a Katona József Színházhoz; ezúttal fiatal alkotóknak szeretnénk lehetőséget adni, hogy a Sufniban, a színház legkisebb játszóhelyén dolgozhassanak a színházunk színészeivel, ezáltal a tapasztaltabbaktól is segítséget kaphatnak" – újságolta érdeklődésünkre a teátrum vezetője.

A Sufni-projekt vezetője Zsámbéki Gábor rendező lesz.

Az évadnyitó társulati ülésen elhangzott "borúval" kapcsolatban elmondta, fogalmuk sincs arról, hogy a gáz- és a villanyár magasba szökése mit jelent majd a színház számára. Már azt számolgatják, hány fokkal lehet hűvösebb télen az intézményben, illetve melegebb időben mennyire hűtsék le.

A világítással kapcsolatban szögezte le Máté Gábor azt, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a költségek emelkedése bemutatót, előadást ne lehetetlenítsen el; azt remélik,

a tartalékaikból meglesznek az évad végéig, "és aztán meglátjuk, hogy mi lesz".

A fővárostól további támogatásra nem számítanak, "magánmecenatúra meg nem igazán létezik Magyarországon".

Közben szerinte a néző is kivár.

"Egy egyszerű háztartás sem tudja, mennyiből gazdálkodhat, megvárják az emberek, mi látható az első számlákon, reméljük, nem a kultúra és nem a színház lesz az első, amin spórolni fognak" – fogalmazott Máté Gábor.

Jegyárat emelni ebben az időszakban "egyenlő lenne az öngyilkossággal",

nézőik nem a felső tízezerből kerülnek ki.

A színházi streamelésről az a véleménye, hogy nézői szempontból sem lehet színháznak tekinteni azt, ha valaki otthon leül a képernyő elé és színházat néz.

"A színház egyik lényege a közösségi együttlét. Hogy kivel megyünk színházba, azt ismerjük, de nem ismerjük a másik több száz embert, aki ugyanarra az estére vesz jegyet, és az élő előadókat sem lehet pótolni streamelt színházi előadásokkal. Ideig-óráig ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy ez valami színházszerű; ez egy új műfaj, amely kialakulni látszik, de nem látom az igazi jövőjét. Ez egy kényszer" – jelentette ki az igazgató.

Bemutatók

Ami a művészi tartalmat illeti, a Katona József Színház hagyományaihoz híven idén is igyekszik társadalmi és világjelenségekre reagálni, illetve a fiatal rendezők magát a szemléletet alakítják át az előadásokon keresztül – Máté Gábor példaként Székely Krisztát és Tarnóczi Jakabot említette.

"Tarnóczi Jakab Wagner Ringjéből Az istenek alkonya címmel készít egy prózai előadást zenei betétekkel, ez lesz az évad utolsó bemutatója a nagyszínpadon. És Grecsó Krisztiánnal írattam egy vadonatúj, friss magyar darabot, Tíz eszkimó címmel még karácsony előtt bemutatjuk, nagyon élesen, erősen reagál a mai magyar társadalmi eseményekre" – ecsetelte a színházigazgató.

A teátrum a Színikritikusok Díjának jelölései alapján több kategóriában is "saját magával" versenyez (Legjobb rendezés, Legjobb előadás, Legjobb új magyar dráma). 17 jelölést kapott.

További részletek a Máté Gáborral készült teljes interjúban:

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×