eur:
388.59
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely
Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tűzijáték újratöltve: csodát és varázslatot ígérnek szombat estére

Szombaton este kilenc órakor tartják meg az augusztus 20-án – egy utóbb tévesnek bizonyult – viharjelzés miatt elmaradt budapesti tűzijátékot. A szervezők egy történelmi korszakokat átívelő, félórás látványossággal készülnek – mondta az InfoRádiónak a kreatív koncepció egyik alkotója, Réti Barnabás színész-szövegíró, a Budapest Playhouse kreatív konzultánsa.

Az augusztus 27-re halasztott tűzijáték Európa legnagyobb ilyen jellegű programja lesz – mondta Réti Barnabás, és reméli, ezúttal semmilyen akadálya nem lesz annak, hogy megtartsák a show-t, noha tisztában vannak és elfogadják azt is, hogy egy ilyen nagyszabású előadás esetében lehetnek rajtuk kívülálló okok, amelyek halasztást vonhatnak maguk után. Ugyanakkor az a koncepció, amit megálmodtak, illetve

az a gondolatiság, amit az ünnep képvisel, örökérvényű és egyetemes, tehát bármelyik nap megtarthatnák,

miután ezek az értékek nem avulnak el – emelte ki a színész-szövegíró, mások mellett arra is kitérve: miután a színház világából jön, számára a szabadtéri előadások miatt az esőnap egy természetes fogalom.

Réti Barnabás bízik abban, hogy szombat este felnézve a budapesti égre, „csodát és varázslatot” fogunk látni. Érzése szerint ezt a célt a tavalyi évben már sikerült elérniük, amikor először mutatták be azt az újfajta dramatizált, összművészeti tűzijátékot, amihez hasonló az idei évben is várható. Mint mondta, tovább emelve a lécet, családi programként egy olyan történelmi utazást kívántak megalkotni, ami a kisgyerekeknek és az idősebb generációknak egyaránt befogadható és élvezhető.

Vagyis nemcsak pirotechnikai eszközök durrognak majd az égen, hanem a tavalyi évhez hasonlóan egy hat elemből álló dramaturgiai show-műsorra készülhetünk, mely során a Szent Korona és az államalapítás örökségének a történetét mesélik el, illetve azt, hogy a Szent István által lefektetett értékek és rendszer miként hat a mai és a jövő generáció számára.

„Olyan lesz, mintha az ember egy filmet nézne, vagy egy színpadi előadást,

ahol összejátszik a zenekar, a világítás és a különböző hangtechnikai, vizuális effektusok” – fogalmazott. A színész-szövegíró arra is kitért, hogy a történelmi utazást egy kisfiú álmán keresztül mutatják be, aki a Szent Korona szellemével találkozva suhan végig Magyarország több mint 1100 éves történelmén, és a különböző események tükrében mindig tanul egy nagy életigazságot, bölcsességet a jövőre nézve.

A történetnek egy kisfilm fog keretet adni, dramaturgiai alapként pedig a drónjáték fog szolgálni, amellett, hogy szólni fog a szöveg és a zene, és láthatók lesznek a fényfestés történetmesélő motívumai. A pirotechnika is követni fogja a történetet, és megjelennek majd olyan szimbólumok, alakok és színek, amelyek egy-egy felismerhető, jól behatárolható történelmi korszakra vagy eseményre emlékeztethetnek minket – ígérte a Budapest Playhouse kreatív konzultánsa.

A zenéről elmondta, hogy a klasszikus népdalok mellett nagy magyar zeneszerzők ismert művei is felcsendülnek majd – akár teljesen új hangszerelésben és korszaki köntösben. Réti Barnabás példaként említette az Elindultam szép hazámból népdalt, ami epikus filmzenei módon fog megszólalni, illetve a Summáját írom Eger várának Tinódi Lantos Sebestyén-szerzeményt, ami pedig operai köntöst kap, valamint Brahms V. Magyar Táncát, ami az '56-os eseményeket fogja aláfesteni. A show-nak a végkicsengése során pedig, ami az életnek, a szeretetnek és az embernek az ünneplése, a Légy jó mindhalálig musical egyik ismert betétdala lesz hallható, szintén teljesen újrahangszerelve.

A tűzijáték idén is egy bő fél órát fog felölelni,

amibe beleértendő az említett kisfilm, ami majd bevezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 04:00
×
×
×
×