eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
(GERMANY OUT)   DĂŠsirĂŠe Nick (* 30. September 1956 in Berlin-Charlottenburg, Deutsche Entertainerin, Schauspielerin und Autorin) moderiert Die Zirkusprinzessin (1926), eine Operette in drei Akten. Libretto von Julius Brammer und Alfred GrĂźnwald mit dem Orchester und Chorsolisten der Komischen Oper Berlin unter der Leitung des ungarischen Dirigenten Stefan Soltesz (* 6. Januar 1949), dem Chor der Staatsoperette Dresden, einstudiert durch Chordirektor Thomas Runge sowie der Solisten: Alexandra Reinprecht (Sopran als FĂźrstin Fedora Palinska), ZoltĂĄn NyĂĄri (Tenor als Mister X), Julia Giebel (Sopran als Miss Mabel Gibson), Peter Renz (Tenor als Toni Schlumberger) und Ivan TurĂśi? (Tenor als Prinz Sergius Wladimir) Philharmonie KĂśln   (Photo by Brill/ullstein bild via Getty Images)
Nyitókép: ullstein bild

Előadás közben összeesett és meghalt a magyar származású karmester

Stefan Soltesz a Müncheni Nemzeti Színház péntek esti előadása közben összeesett, majd nem sokkal később a kórházban meghalt - jelentette be a Bajor Állami Operaház.

Soltesz A hallgatag asszony című Richard Strauss-vígoperát vezényelte, amikor rosszul lett. Szombati közleményében a Bajor Állami Operaház szóvivője megdöbbenésének és nagy szomorúságának adott hangot a 73 éves művész halála miatt.

"Mélyen elszomorít Stefan Soltesz összeesésének és halálának híre" - idézte Serge Dorny intendáns szavait az operaház szóvivője. "Nagy tehetséggel megáldott karmestert veszítettünk el. Én magam pedig egy jó barátot. Gondolataim a feleségével, Michaelával vannak."

Stefan Soltesz (Soltész István) 1949-ben Nyíregyházán született, 1956-ban családjával költözött ki Ausztriába. A Bécsi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után pályáját 1971-ben a Theater an der Wienben kezdte, majd 10 éven át a Bécsi Állami Operaházban dolgozott, miközben Grazban is rendszeresen vezényelt, a Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig Karl Böhm, Herbert von Karajan és Christoph von Dohnányi asszisztenseként tevékenykedett. Hamburgban és a berlini Deutsche Operben is volt állandó dirigens, betöltötte a Braunschweigi Állami Színház főzeneigazgatói tisztjét, 1992-ben a Flamand Opera első karmestere lett. 1997-2013 között az esseni Aalto-Musiktheater intendánsa és az Esseni Filharmonikusok zeneigazgatója volt. Rendszeresen kapott meghívásokat operák és hangversenyek dirigálására Amszterdamba, Bécsbe, Zürichbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba és San Franciscóba - írja Facebook-oldalán a Magyar Állami Operaház, amelynek szintén megbecsült vendégművésze volt az elmúlt évtizedben.

Mint felidézik, Richard Strauss Arabella című operáját vezényelte először az Operaházban, de dirigálta többek közt A rózsalovag, az Elektra és legutóbb idén március-áprilisban Az árnyék nélküli asszony előadásait is. Mások mellett Aribert Reimann Learjének magyarországi premierje is a nevéhez fűződik, az elmúlt évadban pedig Mahler VIII. szimfóniáját és a Fidelio félig szcenírozott előadását is vezényelte az Eiffel Műhelyházban.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×