eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes művész Budapesten, a Katona József Színházban 2019. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Ascher Tamás: a fiatalok mutatják meg, hogyan kell másként rendezni

Bár többségében sikeres előadásokat rendez, de voltak sikerületlen munkái is – fogalmazott az InfoRádióban Ascher Tamás. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező azt mondta: mindig az inspirálja, hogy a színészeknek jó szerepeket adjon.

A Katona József Színházban a napokban debütált Ivan Szergejevics Turgenyev Apák és fiúk című regényének színpadra alkalmazott változata. Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező azt mondta az InfoRádióban a darab alapjául szolgáló műről, hogy a nagy orosz realizmus fontos kötete, mely pontos társadalomrajzot és társadalomkritikát is fogalmaz meg egyben.

"Rengeteg szellemesség, lírai elem, pszichológiai tudás van benne, mint a nagy orosz epikában általában. Tulajdonképpen azt akarta bemutatni Turgenyev, hogy az Oroszországot vezető nemesi, arisztokrata réteg, amelyik felelősnek érzi magát az országért, mennyire alkalmatlan. Magát is beleírta a regénybe: a nagyon kulturáltan nyugatra is figyelő, ugyanakkora saját paraszti népe iránt felelősséget érző figurák jelennek meg, végtelenül szimpatikusak, rettenetesen gyarlók és nagyon sok hibát követnek el" – mondta el a rendező, hozzátéve, hogy ennek a rétegnek a lázadó fiatalokkal folytatott csatájáról szól a regény és valamennyire a darab is az epika burjánzó gazdagsága nélkül.

A darabban a rendező szerint tükröződik az is, hogy az orosz nép nagyon vár egy eszmét, hogy legyen megváltás és mondjanak valami újat: van egy metafizikus igény az orosz irodalomban és az abban ábrázolt népben is, ami sokszor fecsegésnek tűnik

"Ebben benne van az az alapvető nyugtalanság, hogy a dolgok nincsenek rendben úgy, ahogy vannak és valamit változtatni kéne. Ezt az a nemesi osztály, amelynek van már egy kialakult egzisztenciája, valahogy hígabban és kevésbé önsanyargató módon kívánják, a fiatalabbak pedig elszántabban" – summázott Ascher Tamás.

Nem mindig volt a csúcson ő sem

Saját pályájáról azt mondja: motivációja hol lankad, hol újraéled, voltak fontos, kevésbé fontosabb és sikerületlen munkái is.

"Miután mindig színházi közösségben dolgoztam, mindig az az inspiráció, hogy színészeknek jó szerepeket adjak. Ez akkor is éltette és energiával látta el a munkásságomat, amikor esetleg nem volt olyan nagy durranás maga a rendezés" - mondja a rendező, aki nem panaszkodik arra, ahány elismerésben részesült, sőt. Úgy vélekedik, ő kritikusabban tekint munkájára, mint a közvélemény vagy a kritikusok.

Az elmúlt két év járvány miatti bizonytalanságát rossznak nevezte: az Apák és fiúkat is kétszer bemutatta volna már, de a Free SZFE-n harmadéves osztálya oktatását folyamatosan végezhette, így volt mit tennie akkor is, amikor be kellett zárkózni.

A napi munkában úgy próbál most is dolgozni a színházban, mintha nem lenne járvány,

bár ezt a megbetegedések nehezítik, de kifejezetten a járvány miatt nem érzi, hogy másképp végezné munkáját.

"Mindig másképpen kell dolgozni, ezért vannak az új nemzedékek, ezért vannak nagyszerű tanítványaim, például Tarnóczi Jakab, aki idén rendezett egyet a Katonában, és majd a nagyszínpadon is rendez, és Tárnoki Márk másik végzett tanítványom, aki most a Kamrában visz színpadra egy előadást. Az ő dolguk az, hogy máshogy dolgozzanak, mint ahogy mi idősebbek: ők hozzák az új szellemet, az új munkastílust és csomó minden mást. Rengeteget várok és remélek tőlük" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×