eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Kittenberger - Az utolsó vadászat című film díszbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2021. szeptember 13-án. A vadászati világkiállítás kapcsán készült filmet Tősér Ádám rendezte, főszereplője Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész, az operatőr Győri Márk, a producerek Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida Joe.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Káel Csaba: Mel Gibson nem keveset tud Liszt Ferencről

A filmügyi kormánybiztos a magyarországi filmgyártás rekordévéről számolt be az InfoRádióban. Nálunk készül a Dűne 2 és Mel Gibson minisorozata is.

2021-ben tovább nőtt a magyar filmipar volumene. Míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164 milliárd forintot, idén várhatóan már átlépi a 200 milliárdot, ami rekordnak számít – mondta az InfoRádiónak Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke.

"Magyarország Európa egyik legkomolyabb filmgyártó bázisa, viccesen szoktam mondani, hogy ideköltözött a Dolce Vita, hiszen a hatvanas években Róma büszkélkedett ezzel a címmel, ott készültek nagy, nemzetközi produkciók, köztük Federico Fellini alkotása is. A dicsőség a szektorban dolgozó húszezer ember együttes munkáját dicséri" – ecsetelte Káel Csaba.

Ráadásul idén 120 éves a magyar film, aminek hagyománya kötelez is, és amire "épült a filmes ágazatunk".

"Csodálatosak a helyszíneink, a legmodernebb stúdióink vannak, ehhez társul a naprakész szaktudás és az állam által biztosított filmes adókedvezmény, ami idecsábítja a külföldi produkciókat" – tette hozzá.

Budapest a járvány alatt filmes szempontból nem "zárt be",

számos híres művész és termék lelt itt otthonra, köztük:

  • Dűne (jövőre a második részt is Magyarországon forgatják), Cate Blanchett, Jamie Lee Curtis, Oscar Isaac, Ethan Hawke, Mel Gibson (most is forog a The Continental minisorozat)...

A produkciókban segítséget nyújtanak a Nemzeti Filmintézet munkatársai is.

Mel Gibsonról külön kiemelte, hogy "hosszasan elmélkedett Liszt Ferenc munkásságáról", valamennyi sztárról pedig azt, hogy

bizonyára vonzó számukra, hogy Budapest belvárosában élhetnek,

nincs olyan őrület körülöttük, mint Hollywoodban, és a lakóhelyüktől 20 perc alatt elérhető bármelyik forgatási helyszín.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×