INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

árverés

rejtő jenő

könyv

aukció

antikvárium

korányi g. tamás

Elképesztő áron kelt el a Rejtő Jenő-ritkaság

Elképesztő áron kelt el a Rejtő Jenő-ritkaság

InfoRádió

7,5 millió forintért kelt el Rejtő Jenő második ismert dedikált kötete a Központi Antikvárium pénteki árverésén. Ilyen áron 20. századi magyar dedikációt még sosem ütöttek le. Az Antikvarium.hu könyvaukcióján pedig több mint egymillió forintért talált gazdára egy kézjeggyel ellátott Gárdonyi- és egy Jókai-regény.

Tavaly óta az első személyes részvétel mellett megtartott árverést rendezte meg a Központi Antikvárium múlt pénteken a Festetics Palotában, ahol több tucat műgyűjtő jelent meg – mondta az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, könyv- és térképgyűjtő, aki maga is részt vett az árverésen.

„A szkeptikus véleményekre rácáfolva, bár talán kevesebben voltak, mint tavaly–tavaly előtt, de még lelkesebben licitáltak az érdeklődők – tette hozzá. – Így végül

a 65 milliós összleütési érték meghaladta a korábbi évek átlagát. Sőt, ezt majdnemhogy egy képárverés is megirigyelhetné.”

A dedikált könyvek áremelkedését elsősorban az hajtja, hogy mindenki szeretne valami egyedit vásárolni, hiszen nincs két egyforma dedikáció, magyarázta a szakértő.

A múlt pénteki árverésen 800 ezer forintos kikiáltási ártól indulva 7,5 millió forinton állt meg Rejtő Jenő második ismert, Piszkos Fred közbelép... (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára) című dedikált kötete.

Ilyen áron 20. századi magyar dedikációt még sosem ütöttek le.

„Rejtő-dedikáció gyakorlatilag nem fordult elő az antikváriumi gyakorlatban. Én negyven éve járok árverésekre, de még nem találkoztam vele – fogalmazott Korányi G. Tamás. – Úgyhogy mindenki fogadásokat kötött, hogy a 800 ezer árról indított kötet vajon mennyiért fog elmenni. Én 3 milliót tippeltem, de voltak 5, illetve 10 milliós tippek is. Ehhez képest, nagy licitharc után a 7,5 millió forintos leütési ár, vagyis a majdnem tízszeres áremelkedés óriási tapsot váltott ki.”

A könyvet egy fiatalember vásárolta meg, aki egyébként nem szokott aukciókra járni, és mint kiderült, nem könyvgyűjtő, hanem Rejtő-rajongó.

Az aukció legmagasabb áron elkelt tétele egy 1861-ben, Edinburgh-ban készül, Johnston-féle éggömb volt, ami állványzattal együtt több mint egy méter magas, így akár egy lakás, akár egy könyvtár dísze is lehet. Korányi G. Tamás megfogalmazása szerint, a 8 milliós kikiáltási ár ellenére volt még fölfelé licit, és végül 9 millióért kelt el.

Az Antikvarium.hu tizenharmadik tematikus online könyvaukcióján sokat értek Gárdonyi Géza Szunyoghy Miatyánkja című regényének és Jókai Mór Erdély aranykora című regényének dedikált példányai is, amelyek egymillió forintnál magasabb áron keltek el.

Az Antikvarium.hu könyvaukcióján Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egy korabeli példányára licitáltak a legtöbben: a Vértes Marcell rajzaival illusztrált kötet végül 600 101 forintos árat ért el.

Nyitókép: Központi Antikvárium

Kapcsolódó hang

Elképesztő áron kelt el a Rejtő Jenő-ritkaság
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018