eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: szinhaz.org

Gothár Péter az új filmjéről: A néző gondolkozzon, miközben mozizik!

A rendező az InfoRádiónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy "vissza tudunk térni ahhoz a nézői szokáshoz, hogy észben kell tartani vagy tovább kell gondolni dolgokat".

Gothár Péter filmrendező közel két évtized után jelentkezett újra mozifilmmel, a Hét kis véletlennel.

"Annyi minden van, amit szeretne az ember tenni vagy beszélni róla. Egy film is jelenetekből áll, és nem egy-, hanem többrétegű. Jó lenne olyan filmeket csinálni, ahol az ember elmesél egy történetet, de aztán sohasem így megy, rengeteg dolog képre kívánkozik, ez pedig lazább szerkezetet igényel, epizódszerkezetet. Nagyon szerettem az ezzel való foglalkozást, mert azt szerettem volna elérni, hogy ne kelljen mindent elmesélni, főleg azt ne, amit tudunk vagy ki tudunk számítani. Ezért választottuk ezt a szilánkos elbeszélési módot" – ecsetelte Gothár Péter.

A film tartalmáról azt mondta: minden családnak vannak ötvenhatos történetei, "sorsokat megfordító események minden utcában, minden lakásban előkerülnek, esetleg más előjellel". Mostanában szerinte nagyon sokat kell beszélni a véletlenekről, nagyon hisz is bennük, miközben tudja, hogy "nincsenek is ilyenek".

"Mindaz, amiről azt hisszük, hogy véletlen, pici kis szerencsékből vagy szerencsétlenségekből tevődik össze, a pályaeltérítő szerencséket pedig szívesen hívjuk véletlennek, amitől aztán akár az ember élete is megváltozhat" – mondta.

Az előzetes alapján úgy tűnik, a képi világ fontos szerephez jut, a groteszk ábrázolásmód és a meglepő fordulatok szintén, az elvárttól eltérően.

"Azt remélem, ez nem nehezíti meg a néző dolgát. Az alkotói elképzelés az, hogy a néző gondolkozzon, miközben filmet néz. Amennyire lüktető vagy szakaszos a hétköznapi lét, olyan szerkezetbe szerettük volna ezt a mesélést összerakni. Remélem, vissza tudunk térni ahhoz a nézői szokáshoz, hogy észben kell tartani vagy tovább kell gondolni dolgokat, esetleg később, a vetítés után lehet fejben összekapcsolni valamit, aminek nem találtuk a helyét" – magyarázta Gothár Péter.

Néhány kicsi történetről van szó, ami "vonzza az iróniát", így nevetni is lehet rajta – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×