eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Csapások sora vezette a fényképezőgéphez a Capa-nagydíjas Neogrády-Kiss Barnabást

Amikor kamaszkori agydaganata miatt megoperálták, a rehabilitáció során már nem maradt számára más, mint a fotózás. Még olvasni sem tudott újratanulni.

Neogrády-Kiss Barnabás nyerte el idén a Capa-nagydíjat. A fotográfusnál kamaszkorában agydaganatot diagnosztizáltak, kétszer megműtötték, újra kellett tanulnia járni és beszélni, és a második műtét után a látása is megváltozott. Ezt a különleges érzékelést – ahogy ő a világot látja – próbálja megragadni a nagydíjas Kettős kötés című fotósorozatban.

A képek november 29-ig megtekinthetők a Capa Központban.

"180 fok helyett 90 fokot látok jobbra, amit úgy kell érteni,hogy ha szemben nézünk egy pontot, azt csak félig látom" – írta le látását Neogrády-Kiss Barnabás, aki épp képein keresztül próbálja meg elmagyarázni a nyilvánosságnak, hogy az ő számára a világ hogyan jelenik meg.

Ez is volt az egyik célja, de közben rájött, hogy ez "sehogy" sem lesz tökéletes, soha nem fogja tudni elérni fényképezés segítségével, hogy ugyanazt lássa egy másik ember, amit ő. Mégis a vizuális művészeti nyelven megpróbálta megfogalmazni ezt a problematikát.

"Csak képekben tudok gondolkodni" – mondta a nagydíjas fotós arról, hogy miért éppen a vizuális művészetek felé fordult. A műtét után nem ment neki a beszéd, meg kellet tanulnia újra járni, sőt még a kézhasználatot is újra kellett tanulnia.

Olvasni pedig továbbra sem tud, mert a szavaknak is csak a felét látja. Maradt hát a vizuális kommunikáció. 16 éves korában, amikor járni tanult, akkor került a kezébe egy fényképezőgép, azzal kezdődött minden.

Itt lehet néhány képet megtekinteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×