eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Nagy Bálint

Fordulat történt a Balaton-parti szoborrongálás ügyében

A Zala Megyei Mérnöki Kamara úgy döntött, helyreállítja és „vandálbiztossá” teszi a Phoenixnek és a Festetics-flottillának emléket állító mementót.

Az előzményeket illetően a rendőrségi közlemény tömören így fogalmazott: „Augusztus 27-én reggel érkezett a bejelentés a rendőrségre, mely szerint Keszthelyen, a Mikus Gyula sétányon megrongálták a Festetics-emlékoszlopot, a szobor több darabra törött. A rendőrök a helyszínen szemlét tartottak, és adatgyűjtést végeztek, melynek eredményeként a feltételezett elkövetőt azonosították és a bejelentéstől számított négy órán belül elfogták” – idézte föl a Zaol.hu.

A 20 éves szombathelyi férfi elismerte tettét, amellyel a műalkotásban többmilliós kárt okozott. A Zalai Hírlap nem hivatalos forrásból úgy tudja, a fiatal „meg akarta hódítani” az emlékművet, emiatt a szobor felső része ledőlt és összetört. Az eset körülményeinek ismerői azt mondták, a helyszínen

vérnyomok is voltak, így az elkövető valószínűleg megsérült saját akciója során.

A rendőrségi feljelentést Keszthely polgármestere tette, aki közösségi oldalán az elkövető kézre kerülését követően úgy fogalmazott: megteszik a további szükséges jogi lépéseket, hogy megtérüljön a városnak okozott kár. „A jövőben sem fogjuk szó nélkül eltűrni, hogy Keszthelynek bárki is következmények nélkül kárt okozhasson”, tette hozzá Nagy Bálint.

A megyei hírportál megjegyzi: a szoborrongálások világtörténelme igen gazdag. A brahiból elkövetett esetek mellett sokszor a kulturális és (vagy) politikai háborúk egyik kísérőjelensége, s nem ritkán a rendszer elleni tiltakozás jelképe egy–egy diktátor ledöntött emlékműve. Mostanság pedig a „művelt nyugaton” a káoszkeltés egyik fő fegyvere.

A keszthelyi történet vélhetően nem kulturális és/vagy politikai indíttatású, erre utaló gyanú fel sem vetődött, hiszen a Zala Megyei Mérnöki Kamara által állíttatott, mozgó alkotás a Festeticsek s leginkább a Phoenix és a balatoni flottilla emlékét őrzi, ami „oldalsemleges” érték.

Az alkotó, Béres János arra emlékeztetett, a felavatás óta eltelt egy esztendőben többször is megrongálták a forgáshatárolókat azért, hogy a kormánykerekeket bepörgethessék. Mint fogalmazott, a kisebb rongálásokat mindig javítgatások követték, de nehéz volt lépést tartani az elkövetőkkel, a felelőtlen emberekkel. „Úgy tudnám ezt a helyzetet jellemezni:

eddig csak megverték az alkotásomat, most viszont rokkantra püfölték”

– fogalmazott a szobrászművész.

Béres János a Zaol.hu-nak azt is elárulta, a Zala Megyei Mérnöki Kamara új vezetősége rendkívüli elnökségi ülésén vizsgálta meg a kialakult helyzetet, az előzményeket a tervezéstől a 2019-es felállításig, majd az azóta eltelt egy esztendő történéseit, és úgy döntött a testület: finanszírozza a helyreállítást, méghozzá úgy, hogy

mérnöki megoldásokkal vandálbiztossá teszik az emlékoszlopot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×