eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2019. október 2. Rudolf Péter Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színész, szinkronszínész, kiváló művész és felesége, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek Sándor Pál Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes és kiváló művész munkásságát, életpályáját elevenítik fel. MTVA/Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

Rudolf Péterék lakásába költözik a Madách Színház

Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter saját otthonából közvetített élő előadásával veszi kezdetét a Madách Színház új online sorozata. A csütörtöki bemutatóról a teátrum igazgatóját, a darab rendezőjét kérdezte az InfoRádió.

Szirtes Tamás megfogalmazása szerint a társulat valamennyi tagjának nagyon hiányzik már a színház varázsa, „az a szertartás, amely valójában megkoronázz a napot”, hiszen az online tartalmak ezt nem pótolják igazán. A Madách Színház élőben az Ön otthonában elnevezésű programsorozat viszont azt a célt hívatott szolgálni, hogy felidézze a színházak által biztosított valósidejű élményt, amely mindig egyedi, a szemünk előtt történik és megismételhetetlen, tette hozzá az InfoRádiónak az igazgató. A kitűzött esti színházi időpontban, a művészek lakásáról élőben közvetített előadás a későbbiekben nem lesz visszanézhető.

Az első adást, az Örökké fogd a kezem című darabot Szirtes Tamás rendezte, amiben a Vígszínház új igazgatója, Rudolf Péter és felesége, Nagy-Kálózy Eszter szerepel. A történet Anton Pavlovics Csehov és Olga Leonardovna Knipper levelezését mutatja be. Olga Knipper az 1900-as évek elején a Moszkvai Művész Színház, s egyben a kor ünnepelt színésznője volt, Csehov pedig ennek a teátrumnak írt nagysikerű darabokat, köztük a Három névért (1901), vagy a Cseresznyéskertet (1904). A direktor megjegyezte, amit ma a színházakban csinálnak, annak a szakmai alapjait akkor fektették le.

Az Örökké fogd a kezem darabre visszatérve megismételte, az az író és a színésznő nagy szerelemi történetét, valamint rövidre, mindössze 6 évre sikeredett házasságukat meséli el, egészen Csehov korai haláláig bezáróan, ahová őt Olga „nagyon hűségesen és szerelmesen elkísérte”.

A Madách Színház élőben az Ön otthonában program másik júniusi online premierje a Jövőre veled ugyanitt című, Tony- és Oscar-díjra jelölt vígjáték, amelyben Szemenyei János és Kovács Lotti házaspár alakítják a szerepeket.

A rendező emlékeztetett, a veszélyhelyzet nem teszi lehetővő, kizárólag egy háztartásban élők számára, hogy egyáltalán közel kerüljenek egymáshoz, a színház pedig egy olyan műfaj, ahol bizonyos esetekben erre muszáj sort keríteni, különösen egy szerelmes darabban. Ezért nem véletlen, hogy házaspárokra osztották a darabokat, amit láthatóan az érintettek örömmel fogadtak. A Jövőre veled ugyanitt kapcsán azt is elárulta, ő maga is rendezte Sztankay Istvánnal és Schütz Ilával a 70-es években, ami akkor óriási siker volt.

A két darab bemutatásának magyarázata pedig az, mondta el végezetül, mert szeretett volna egyfelől egy irodalmi csemegét, ami igazi ritkaság, valamint egy jól ismert nagy sikert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×