eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Fényfüzérekkel feldíszített Ganz UV típusú adventi fényvillamos a fővárosi Kossuth Lajos téren 2019. november 29-én. A háttérben az Országház épülete, az előtérben Somogyi Árpád Agronómuslány című szobra.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Korszakos változás jön a Parlament épületének homlokzatán

Ezt az újítást igazán a vidéki magyarok fogják értékelni, de a lényege az, hogy az Országház épületén néhány dolgot elkapkodtak 130 évvel ezelőtt, ezeket a hibákat most kijavítják.

2013-ban véget ért az Országház épületének 90 (!) éves, állagmegóvási célú burkolatcseréje, hét évvel később azonban újra megjelentek az állványok a Parlament épülete körül - írja az Index.

A mostani munkálatok során a 386 darab címert cserélik, aminek a háttere a következő: a főbejárati szárny oromzatában ott van Magyarország történelmi középcímere, a bejárati ívek fölött hat nagyobb címerpajzson az egykori részországoké (Horvátország, Fiume, magyar kiscímer, Erdély, Szlavónia, Dalmácia) – ezek azok a meghatározó címerek, amiket mindenki ismer. A házon azonban végigfut a főpárkány alatt egy címergaléria (kivéve a Dunára néző homlokzatot), és a két üléstermi torony párkánya alá is jutott a címerekből. Ezek a lentről kicsinek tűnő címerpajzsok valójában tekintélyes méretű faragványok, amelyek bele vannak építve a ház kőburkolatába, annak részét alkotják.

A Steindl Imre Programiroda a mostani, részleges címercsere előtt készíttetett egy tudományos dokumentációt, amely feltárta mindazt, amit a címerek történetéről tudni lehet. Volt megye, amelynek címerét tízszer is feltették a homlokzatra, "túl sok volt a hely", Zala például tízszer van fent, Buda és Budapest külön, de Pest egyszer sem - szóval sok volt az átgondolatlanság.

Most tehát a galériakocepciót dolgozták át, város- és megyecímerek szerepelnek gondosan elválasztva, de olyan városok továbbra sem fognak szerepelni, amelyek az Országház építése idején még nem voltak vagy nem városok voltak.

121 szabad hely van most, ezekre felkerülnek a véletlenül kimaradt városok, az 1896-os megyeszékhelyek és rendezett tanácsú városok és más, akkoriban jelentős városok. Az elv tehát az, hogy elkészül az a galéria, amely "akkor" készült volna el, ha alaposabban átgondolják.

Látszik, hogy még ebből az 1896-os logikából is kijött egy olyan címergaléria, amiben nagyobb lett a mai Magyarországhoz tartozó, vagy határon túli, de még mindig jelentős magyar lakosságú városok aránya, és csökkent – az eddigihez képest – azoké, amelyekhez a magyarságnak már csak történelmi köze van. Ebben pedig az a jó, hogy sokkal többen megtalálhatják a június elejére lezáruló címercsere után saját városuk jelképét az Országházon, mint eddig, ami nyilvánvalóan jó érzés a Kossuth térre látogató egrieknek és a miskolciaknak, a zalaegerszegieknek és a szentendreieknek, a nagyszalontaiaknak és a zentaiaknak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×