eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Hasznos könyvek lettek ingyenesek egy hónapra

A magyar könyvkiadók összefogásának köszönhetően az Arcanum felületén április 23-ig ingyen hozzáférhetővé tesznek 15 ezer szakkönyvet. A tartalmakat csak olvasni lehet, letölteni továbbra is csak az intézményi előfizetők tudnak.

A járvány miatt 12 kiadó közel 15 ezer magyar nyelvű szakkönyvét teszik elérhetővé ingyen a legkülönbözőbb tudományágakban április 23-ig biztosítják az Arcanum által üzemeltetett Szaktárs platformon - írta az Index. Az Arcanum egy héttel ezelőtt hasonlóképpen már ingyenesen elérhetővé tette az újság- és folyóirat-archívumát.

Most ugyanezt teszik a Szakkiadók Társulása, röviden Szaktárs adatbázissal, amely 2018 óta jobbára csak az intézményi előfizetéssel rendelkező helyek belső gépeiről (jellemzően egyetemek, könyvtárak és más kulturális intézmények) volt elérhető. Mostantól a művek mindenki számára szabadon kereshetők, a nyílt hónap alatt megjeleníthetők lesznek. A tartalmakat csak olvasni lehet, letölteni továbbra is csak az intézményi előfizetők tudnak.

A kialakult helyzetben kötelességünknek éreztük, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljunk a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához

– írják közleményükben a Szaktárs portál kiadói.

Jelen pillanatban az Akadémiai Digitális Archívum, az Attraktor, a Balassi, a Gondolat, a L'Harmattan, a Kalligram, a Kortárs, a Kronosz, a Mentor, a Napvilág, az Osiris és a Szaktudás Kiadó Ház kiadványai szerepelnek az adatbázisban.

A következő hetekben újabb kiadók csatlakoznak, a Kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×