INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

magyar film napja

havas ágnes

magyar nemzeti filmalap

film

mozi

A légytől a LOVE-ig - itt a Magyar Film Napja

A légytől a LOVE-ig - itt a Magyar Film Napja

Infostart / InfoRádió

Több mint száz helyszínen szerveznek vetítéseket, előadásokat, közönségtalálkozókat kedden a Magyar Film Napján. A részletekről Havas Ágnest, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója beszélt az InfoRádióban.

Tavaly a Filmalap munkatársai között vetődött fel az ötlet, hogy indítsák el a Magyar Film Napja kezdeményezést. "Hogy legyen egy olyan nap, amikor országszerte a magyar filmnek szentelnek egy néhány órát, és megnéznek magyar filmeket. Tavaly is sikeres volt a kezdeményezés; nem csak a nagyvárosok, hanem az egészen kis községek is szerveztek valamilyen programot" - mondta el az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes.

Mint hozzátette,

minden filmforgalmazó csatlakozott a kezdeményezéshez, kedvezményesen rendelkezésre bocsátva a filmjeiket, a Filmalap igazgatóságaként működő archívum pedig szintén olcsóbban adta a régi alkotásokat,

így kerülhetett műsorra Pécsett a felújíottt Körhinta is.

Idén már a külügyi tárca is beszáll, így a külképviseleteken is lehet magyar filmeket nézni kedden, április 30-án.

A Toldi moziban az animációs filmeké lesz a főszerep idén. A rendezvény során klasszikus és modern, egész estés és rövid animációkat lehet megtekinteni ingyenesen, míg a mozi előterében izgalmas játékokkal várják a látogatókat.

A Toldi nagytermében délután Jankovics Marcell 1971-es János vitézével kezdődik a rendezvény, amelyet Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából tűznek műsorra.

Az első magyar egész estés animációt tavaly a filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak szakemberei 4K felbontásban restaurálták teljes körűen az eredeti színvilág helyreállításával.

A Toldi mozi kistermében klasszikus rövid animációkat tűznek műsorra. A mintegy 70 perces válogatásban szerepel többek között a Variációk egy sárkányra, A rács, a Sysiphus, a Babfilm, és

az Oscar-díjas A légy is.

A második blokkban a legújabb rövid animációk közül hat olyan alkotást mutatnak be, amelyek a legnagyobb presztízsű filmfesztiválokon, köztük Berlinben és Cannes-ban már bizonyítottak. Ezek között lesz látható

A nyalintás nesze, a Vulkánsziget, az Entrópia, a Lidérc úr és Superbia, valamint a LOVE.

Az előtérben az animációkhoz kapcsolódó játékos programok után este a Filmesek a DJ pult mögött elnevezésű bulira Buda Flóra Anna, Szabó Simon és Szimler Bálint várja a közönséget.

A vetítésekre a Toldi mozi pénztárában lehet jegyeket igényelni.

Nyitókép: Pxhere

Kapcsolódó hang

Magyar Film napja - Havas Ágnes
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018