eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Újrapalackozott 1956-os ötputtonyos tokaji aszú a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, 56-os évjáratú aszúkból.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Magyar a világ legdrágább bora

A Fortune magazin egy 2008-as Tokajit talált a legdrágább bornak - elkészítéséhez 400 kiló szőlőre volt szükség, és csak alig pár palack készült.

Negyvenezer dollárért, nagyságrendileg 11 millió forintért kelt el egy 2008-as Tokaji Aszú - közölte a Fortune.com.

A Royal Tokaji Essenciájából összesen 18 üveget palackoztak, ami világritkasággá teszi a bort, amely akár 100 évig is eláll.

Szőlőszemeit kézzel szüretelték, és kizárólag aszúlé alkotja, más szőlő leve nincs benne.

Egyetlen palackhoz 400 kiló szőlő is kellhet,

tehát - mint a lap is megjegyzi - a világ egyik leginkább munkaigényes boráról van szó. Éttermekben - már ahol lehet kapni - rendkívül kis adagokban szolgálják fel a sűrű, szirupos, édes nedűt.

A lap Európa egyik legrégebbi, legendás borvidékének nevezi a Tokajit. A legendák szerint XIV. Lajos, a Napkirály "a királyok bora, a borok királya" titulussal illette az innen származó nedűket, és a Vatikánban is századokon át hozzáférhető volt a pápa számára a tokaji bor. Történelméről szólva nem felejtik el, hogy a kommunista évtizedek után csak szűk három évtizede éledezik újra ezen a vidéken a borkészítés, ami ma legfőképp családok, illetve független borászok kezében van Tokajban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×