INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

tokaj

bor

szőlő

aszú

Bodrogkeresztúr, 2016. október 12. Újrapalackozott 1956-os ötputtonyos tokaji aszú a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, 56-os évjáratú aszúkból. MTI Fotó: Vajda János

Magyar a világ legdrágább bora

Infostart

A Fortune magazin egy 2008-as Tokajit talált a legdrágább bornak - elkészítéséhez 400 kiló szőlőre volt szükség, és csak alig pár palack készült.

Negyvenezer dollárért, nagyságrendileg 11 millió forintért kelt el egy 2008-as Tokaji Aszú - közölte a Fortune.com.

A Royal Tokaji Essenciájából összesen 18 üveget palackoztak, ami világritkasággá teszi a bort, amely akár 100 évig is eláll.

Szőlőszemeit kézzel szüretelték, és kizárólag aszúlé alkotja, más szőlő leve nincs benne.

Egyetlen palackhoz 400 kiló szőlő is kellhet,

tehát - mint a lap is megjegyzi - a világ egyik leginkább munkaigényes boráról van szó. Éttermekben - már ahol lehet kapni - rendkívül kis adagokban szolgálják fel a sűrű, szirupos, édes nedűt.

A lap Európa egyik legrégebbi, legendás borvidékének nevezi a Tokajit. A legendák szerint XIV. Lajos, a Napkirály "a királyok bora, a borok királya" titulussal illette az innen származó nedűket, és a Vatikánban is századokon át hozzáférhető volt a pápa számára a tokaji bor. Történelméről szólva nem felejtik el, hogy a kommunista évtizedek után csak szűk három évtizede éledezik újra ezen a vidéken a borkészítés, ami ma legfőképp családok, illetve független borászok kezében van Tokajban.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018