eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. Mellette Tarlós István főpolgármester (k) és  Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megállapodás a budapesti színházak pénzeiről

Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint - az erről szóló, a kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette.

Tarlós István főpolgármester már a kulturális tao eltörlésének bejelentésekor külön tárgyalást kezdeményezett a miniszterelnökkel, hogy a fővárosi fenntartású tizenegy intézmény pénz-elosztásáról a városvezetés hozhasson döntést. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: sikerült egyezségre jutniuk.

Gulyás Gergely azt közölte: politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között, a főpolgármester azt harcolta ki a fővárosi színházak részére, hogy az eddig tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást fognak kapni. Erre összesen 3,5 milliárd forint jut. Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat.

Ez azt jelenti, hogy a kulturális tao pótlására elkülönített csaknem 35 milliárd forintból 3,5 milliárd kerül fővárosi hatáskörbe – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester.

Tarlós István kijelentette:

a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és "addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes". Politikai értelemben "kizárólag és pontosan" a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást

- hangsúlyozta a főpolgármester.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: két héten belül megjelenik az összeg szétosztásáról szóló pályázat.

Az államtitkár hozzátette:

a kiemelt minősítésű színházaknak már márciusban szeretnék utalni a megítélt támogatás első harmadát, a másik két részt nyáron és az ősszel kapják meg az intézmények.

Az alternatív társulatok számára is elkülönítettek forrást – hangsúlyozta Fekete Péter,

Az államtitkár kiemelte: nem pénzt osztanak, hanem feladatot. Egyelőre azonban nem tudni, milyen szempontok alapján. Az biztos, hogy nem a korábbi tao támogatások lesznek iránymutatóak. Jeleztük kérdéseinket az államtitkárságnak, későbbre ígértek választ.

Budapest, 2019. január 28.
Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, a fővárosi Örkény István Színház igazgatója (b) és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a budapesti József Attila Színház igazgatója a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. Mellette Tarlós István főpolgármester.
MTI/Mohai Balázs
Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, a fővárosi Örkény István Színház igazgatója (b) és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a budapesti József Attila Színház igazgatója a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. (MTI/Mohai Balázs)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×