eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Ez jön a megszűnt kulturális tao után - íme az összegek

Döntés született a fővárosi színházaknak a kulturális tao megszüntetéséért cserébe ígért 3,5 milliárd forintos többlettámogatás szétosztásáról. Ez az összeg nagyobb, mint amennyit ezek a teátrumok tavaly taotámogatásként igényeltek.

A kulturális tao megszüntetése után többlettámogatás címen oszt szét több mint 37 milliárd forintot a kormány a kiesett bevételek pótlására. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszélt a szétosztás szempontjairól is. "A támogatásokból próbáljuk az értékorientációt érvényesíteni.

A nemzetstratégiailag jelentős intézmények 5,2 milliárd forintnyi többlettámogatásban részesültek. Nemzeti intézmények, illetve a kiemelt előadó-művészeti intézmények 2,7 milliárdban."

A kulturális tao pótlására elkülönített több mint 37 milliárd forintból 3,5 milliárdról a főváros vezetése dönt – ezt már január végén bejelentette Tarlós István. A főpolgármester hangsúlyozta: ez több, mint a főváros 11 kiemelt színházának juttatott korábbi taotámogatás összege.

"A 3,5 milliárd forint

540-541 millió forinttal magasabb, mint a 11 színház 2018. évi befogadott taotámogatása volt,

és majdnem 200 millió forinttal több, mint az a támogatás, amit a taotámogatás esetleges megmaradásával a színházak idén befogadhattak volna elméletileg" - tette hozzá a főpolgármester.

Tarlós István elmondta: megszületett a döntés az összeg szétosztásáról.

"A kiemelt színházaink 336 millió forintot kaptak,

  • a Trafó 60 milliót,
  • a József Attila 220 milliót,
  • a Madách Színház több mint 1,1 milliárd forintot,
  • az Új Színház 105 milliót,
  • az Örkény 215 milliót,
  • a Budapesti Bábszínház 143 milliót,
  • a Kolibri Gyermekszínház 62 milliót,
  • a Radnóti 110 milliót,
  • a Vígszínház 840 milliót,
  • a Katona József Színház pedig 320 millió forintot ebből a többlettámogatásból" - sorolta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a 37 milliárd forintos költségkeret egy része alaptámogatás, másik része pedig projektekre szóló pályázati kiírás.

"Ezidáig a 364 korábban taózott intézmény közül 157 nyújtotta be az igényét arra, hogy szeretne ebből a többlettámogatásból részesülni" - mondta Fekete Péter.

Az államtitkár hozzátette: az alternatív társulatok számára is elkülönítettek forrást.

"Az alternatív, kísérletező színházak közül beérkezett az első 25 igénylés, ebből az első 20-at el tudtuk bírálni, ezek az intézmények is megkapták nagyságrendileg ugyanazokat az összegeket, amelyekkel korábban gazdálkodtak."

Az államtitkár szerint az új konstrukcióban - a csalások és járulékos költségek kiküszöbölésével - a korábbinál több pénz juthat a színházaknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×