eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szikora Róbert zenész aláírja az aláírásgyűjtő ívet az Egy közülünk elnevezésű kezdeményezés sajtótájékoztatóján az Operaházban 2013. február 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

III/III-as jelentés az R-GO-ról, gyanús sárga karszalaggal

A Hiit Gyülekezete elődjéről, illetve Fradi-meccsekről is jelentett az a titkos megbízott, aki Skorpió néven "rámozdult" az R-GO együttes egyik 1983-as koncertjén történtekre. Feleslegesen.

Utólag már mosolyfakasztó közlést adott ki Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

Egy bizonyos Skorpió fedőnevű megbízott az R-GO együttesről írt szigorúan titkost jelentést 1983. február 8-án, a III/III-A Alosztálynak szánt, szigorúan titkos iratban a következő idézet is szerepel:

"Megtudtam továbbá, hogy vad punk-zenét játszó együttesről van szó."

A jelentésben Skorpió így fogalmaz:

"Közelmúltban találkoztam az R-GO együttes egyik - általam névről nem ismert - tagjával. Beszélgetésünk során elmondta, hogy a közelmúltban volt egy fellépésük a Budapest Sportcsarnokban, ahol közepes sikert arattak.

Az együttes minden tagja sárga karszalagot visel, amellyel valamilyen szervezethez tartozásukat akarják kifejezni."

A "veszélyes sárga karszalagról" tudósító írás szerzőjét az értékelő megbízhatónak és ellenőrzöttnek írta le, a jelentés tartalmát részben ellenőrzöttnek. Az értékelés szerint "szűrő-kutató munkánk során a prevenció érdekében gyűjtjük az olyan újhullámos zenét játszó együttesek névsorát, akiktől esetleg ellenséges politikai jellegű megnyilvánulások várhatóak".

Az R-GO-t megjelenése, zenéje és szövegei alapján végül kizárták az "anarchizmusra hajlamos együttesek köréből", és komolynak alig tűnő ellenőrzés során az is kiderült, hogy

"a jelentésben szereplő sárga karszalag kizárólag a díszlet részét képezi",

ezért a jelentés intézkedést nem igényelt.

A dokumentumból kiderült az is, hogy Skorpió galerikről, koncertekről, labdarúgó-mérkőzésekről, illetve a Szent Lélek Keresztség "szektáról", a későbbi Hit Gyülekezetéről jelentett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×