eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Konrád György Kossuth-díjas író (b) érkezik a 85. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi műsorra a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018. április 5-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

85 éves lett Konrád György

A 85 éves Konrád György írót köszöntötték barátai, pályatársai a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ha valaki megköszönte egyik írásomat, ezen mindig meglepődtem, hiszen én nem is ismerem ezt az embert, furcsa, de jólesik, hogy tudtomon kívül valami jót tettem neki. Nem az olvasók elismeréséért írok, hanem azért, hogy ez a dolog, ez a szöveg rendesen meg legyen írva, hogy ennek az alaktalan, sejlő és megszületni akaró képnek, gondolatnak alakot adjak. […] Könyveimet megírni és tűrhetően eladni, ennyi a dolgom, mint a péknek, és mindinkább kibontakozni a kötelességek világából. (Részlet Konrád György 33 – 66 – 99 című írásából)

Konrád György 1969-ben a Látogató című regényével robbant be az irodalmi köztudatba. Berettyóújfalui zsidó családból származik, az üldözések miatt 1944-ben pesti rokonokhoz menekült. Polgári származása miatt nem vették fel egyetemre, ám az orosz intézetben tanulhatott, innen iratkozott át később az ELTE magyar szakára. Néhány évig dolgozott ifjúságvédelmi felügyelőként, városszociológusként Szelényi Ivánnal több tanulmányt publikált közösen.

A Magvető Kiadónál megjelent Látogató után, 1973-ra készült el újabb regényével, a Városalapítóval, amelynek kiadását azonban a Magvető nem vállalta, majd évekkel később a szöveget megcsonkítva adta ki. Már a harmadik kötetén dolgozott, amikor egy Szelényivel közös esszéjének kéziratát a hatóság lefoglalta, a szerzők ellen pedig államellenes izgatás címén vizsgálat indult. Végül 1978-ban fejezte be a Cinkost, és első három könyvét trilógiaként aposztrofálta. Külföldi ösztöndíjas évek és utazások követték egymást, Nyugat-Berlinben, New York-ban, Párizsban és még az országhatárokon túl is több műve jelent meg, Magyarországon 15 évig szinte semmit nem adtak ki tőle.

A 80-as években politikai-politológiai cikkei váltottak komoly visszhangot, 1988-ban pedig a Látogató másik magyar kiadásával megtört a jég. Sorra jelentek meg művei, publicisztikái, és egy újabb önéletrajzi elemekkel átszőtt regénytrilógia:

A kerti mulatság, a Kőóra, és a Hagyaték, majd dokumentális igényű életrajzi munkái, esszékötetek, naplók és elemzések.

A Falevelek szélben című tavaly megjelent kötetével Konrád György visszatért első kiadójához, a tervek szerint a könyv egy önéletrajzi regényfolyam első kötete, képzettársítások, visszaemlékezések, elmélkedések és fantáziajátékok sorozata.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a főigazgató és a kiadó, valamint pályatársai köszöntötték a 85 éves alkotót.

Budapest, 2018. április 5.
Konrád György Kossuth-díjas író (k) érkezik a 85. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi műsorra, mellette Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018. április 5-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2018. április 5. Konrád György Kossuth-díjas író (k) érkezik a 85. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi műsorra, mellette Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018. április 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Konrád György kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy milyen a viszonya a mai világgal:

"A világnak nagyobb meggondolásra, várakozásra, nem fontoskodó sietésre, nem cselekvésmániára van szüksége, hanem egy lépéssel hátrább húzódni, és nézni, hogy mi lesz ebből, és mi lesz ebből az emberből.

Ki ez az ember, megnézni a másikat. Nem olyan nagyon nézik az arcát az embereknek, akik sok szóra emelkednek".

Az alkotó ma is dolgozik, minden nap ír egy oldalt, ám miként fogalmazott: másnapra általában fél, majd harmadnapra negyed oldal marad belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×