eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Beatles kultusza hatalmas bevételt jelent Liverpoolnak

A fél évszázada Liverpoolból világhódító útjára indult Beatles együttes évi 81,9 millió fonttal (33 milliárd forint) járul hozzá az észak-angliai kikötőváros gazdaságához, ráadásul a 2335 munkahelyet garantáló "Beatles-ipar" évi 15 százalékos ütemben növekszik egy friss tanulmány szerint.

A John Moores Egyetem és a Liverpooli Egyetem közreműködésével készült tanulmány az első tudományos kutatás, amely az 1960-as évek legendás zenekara, a Beatles máig tartó gazdasági hatását vizsgálta. Az írás a Beatles-örökség védelmével is foglalkozik.

"Az évente a zenekar öröksége által generált 81,9 millió fontos bevétel mellett a Beatles-ipar évente 15 százalékkal növekszik és a jövőben várhatóan tovább nő" - mondta a John Moores Egyetem szóvivője. A várost évente 30 milliónál is több "egynapos" turista keresi fel, több mint kétmillióan éjszakára is ott maradnak.

A Beatles-ipar lankadatlan növekedését garantálja, hogy a legendás brit együttes zenéje új híveket szerez magának a fiatal korosztályokban és olyan új piacokon, mint Kína vagy Brazília.

A tanulmány szerint az egyik legfontosabb feladat a Beatles-örökség hitelességének, a szolgáltatások, attrakciók és termékek minőségének biztosítása a jelenlegi és jövendőbeli rajongók számára.

"A kutatás egyértelműen jelzi, hogy a Beatles Liverpool egyik fő kulturális és gazdasági forrása. A zenekar még hosszú ideig vonzza a látogatókat a városba" - mondta Simeon Yates, a Liverpooli Egyetem munkatársa.

"Közvetítenünk kell azt az üzenetet, hogy Liverpool nem csak a Beatles szülővárosa: ez a bölcsője. Amit liverpooliként megtanultak, azt vitték magukkal a nagyvilágba. A Beatles máig friss zenéje emlékeztet arra, kik vagyunk és mivé válhatunk" - mondta Mike Jones, a Liverpooli Egyetem popzenei intézetének munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×