eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Elhunyt Edmonde Charles-Roux Goncourt-díjas francia regényíró

Elhunyt Edmonde Charles-Roux Goncourt-díjas francia regényíró, a Goncourt Akadémia volt elnöke.

Az egykori antifasiszta ellenálló, antikonformista újságíró, az Elle magazin egyik alapítója és a Vogue magazin francia kiadásának egykori főszerkesztője szerdán, 95 évesen halt meg egy Marseille-i kórházban.

Az ápolónő képzettségű Charles-Roux a második világháború után egyike volt az Elle francia nőmagazin alapítóinak. 1950-ben a Vogue divatmagazin francia kiadásának főszerkesztője lett, de 1966-ban leváltották, mert egy fekete manökent szerepeltetett a címlapon és az amerikai tulajdonosok számára túlságosan balosnak számító személyiségekkel tartott kapcsolatot. 1955-ben részt vett Maurice Druon világhírű regénysorozatának, Az elátkozott királyoknak a szerkesztésében.

A Vogue-tól való távozása után jelent meg első könyve, a Feledni Palermót című regénye, amellyel 1966-ban elnyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. A díjnyertes művet 27 nyelvre fordították le, magyarul a bukaresti Kriterion kiadó jelentette meg 1971-ben.

Edmonde Charles-Roux 1983-ban maga is tagja lett a díjat 1903 óta odaítélő Goncourt Akadémiának, sőt 2002-től 2014-es lemondásáig a testület elnöke volt.

2009-ben az ő életrajza nyomán filmesítették meg Coco Chanel életét. Írt forgatókönyveket és balettadaptációkat is.

Az írónő férje egy történelmi marseille-i személyiség, Gaston Defferre, a város polgármesteri tisztségét 1986-os haláláig évtizedeken át betöltő szocialista politikus, ugyancsak egykori ellenálló volt.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×