eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Vendégjátékkal tisztelegnek Sziveri János költő előtt a Müpában

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című vendégjátékával tiszteleg a tragikus sorsú költő, Sziveri János (1954-1990) előtt a Müpában hétfőn.

A Müpa közleménye szerint a Magyarországon második alkalommal látható előadás a Literárium irodalmi sorozat részeként állít emléket az alig 35 évesen elhunyt vajdasági alkotónak. Sziveri János a Bábel című művére épülő darab a szülőföldjét elhagyni kényszerült, akkor már nagybeteg költő tragikus sorsán át az üldözöttségről, az emberi szenvedés természetéről, a haldoklás kiszolgáltatottságáról és az elviselhetetlen fájdalmakon felülemelkedő emberi méltóságáról szól.

Sziveri János önmagával szemben is kíméletlen művészi szarkazmussal, villoni éleslátással festette meg korának, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának szellemi állapotát és abban az egyén tragikus sorsát. Drámai erejű költészete lenyomata mindannak, ami megesett vele élete alatt - áll a közleményben.

A saját magát "lézengő árva apostolként" jellemző Sziveri János a magyar irodalom besorolhatatlan, kitaszított, magányos alakja volt, aki a politika által kikényszerített helyzetekben inkább az önrombolást választotta, mint a behódolást - olvasható a közleményben, amely a magyar költészet kivételes alakjának nevezi a fiatalon elhunyt alkotót.

Az ember komédiája című darabban Nagyabonyi Emese, Crnkovity Gabriella, Kiss Anikó, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek lép fel, a Sziveri-mű szövegére támaszkodó előadást Bakos Árpád zenéje színesíti. A rendezésért és a koreográfiáért Táborosi Margaréta felel.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×