eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Prőhle Gergely: jó kezekbe kerül a Dohnányi-hagyaték

Magyarországra kerülhet a Floridában elhunyt Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész hagyatéka - tájékoztatta az InfoRádiót az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára. Prőhle Gergely amerikai utazása előtt elmondta azt is, október 23-án emléktáblát avatnak egykori házának falán is.

"Különleges alkalom, hogy október 23-án emléktáblát avatunk Dohnányi Ernő zeneszerző és zongorista házának falának. A Nemzeti Kulturális Alap megvásárolta Dohnányi hagyatékának utolsó részét, és azt a Zenetudományi Intézet munkatársaival együtt átvesszük és hazahozzuk Magyarországra" - mondta Prőhle Gergely.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette: "az is egy szép egybeesés, hogy a floridai egyetemen, ahol a zeneszerző professzor volt, tartott megemlékezés éppen október 23-án lesz. Bár közvetlen kapcsolata a forradalommal nem volt, nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan személyről van szó, akit hamisan vádoltak meg nyilaspártisággal 1945 után, ezért 70 évesen arra kényszerült, hogy új egzisztenciát teremtsen magának Amerikában. Nagyon sikeres koncertező művész, karmester és professzor volt. Van tehát a Dohnányi-ügynek politikai és természetesen zenei vetülete is."

"Több évtizedes lemaradást kell behoznia a Dohnányi-kutatásnak és a rehabilitációjának is. A hazakerülő hagyatékban iratok és kották szerepelnek, a Kilényi család, amellyel nagyon jó kapcsolatot ápolt annak idején, adták el Magyarországnak ezt az utolsó csomagot. Ez a Zenetudományi Intézetbe kerül. Fontos egybeesés az is, hogy nemrég jelent meg egy fiatal muzikológus, Kusz Veronika tollából Dohnányi amerikai éveiről egy kiváló monográfia, tehát biztosak lehetünk benne, hogy ez a hagyaték jó kezekbe kerül és mielőbb feldolgozzák" - hangsúlyozta Prőhle Gergely.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×