eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cate Blanchett és Ridley Scott is az Oscar-akadémia új tagjaival ünnepelt Londonban

Cate Blanchett ausztrál színésznő és Ridley Scott brit filmrendező is részt vett az amerikai filmakadémia új európai tagjai számára rendezett ünnepségen szerda este Londonban.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) idén 322 új tagot hívott meg soraiba, az új tagok már szavazhatnak a jövő év februárjában átadandó Oscar-díjakról.

"A tavalyi Oscar-nevezettek 40 százaléka Európából származik, ennek fele az Egyesült Királyságból" - emlékeztetett a londoni amerikai nagykövetségen megrendezett partin Dawn Hudson, a filmakadémia vezérigazgatója.

Az új európai tagok közül 28-an jelentek meg a londoni ünnepségen, amelyhez hasonlót pénteken Párizsban is tartanak. A partin Cate Blanchett, Rooney Mara, Ridley Scott és Tom Hooper is részt vett.

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia első afroamerikai elnöke hangsúlyozta, hogy a világszerte élő elismert, nagy tehetségekkel szeretnék bővíteni a testületet. Megerősítette, hogy színesíteni akarják tagságot, amely zömmel fehér férfiakból áll. Boone Isaacs szerint az új tagok listája is igazolja ezt a törekvést: sokszínűbb, mint valaha.

Az előző Oscar-gálát követően nagy vihart kavart, hogy csak fehér színészek kaptak jelölést a díjra.

A 322 új tag között szerepel Gugu Mbatha-Raw brit színésznő (Érintés, Belle), Benedict Cumberbatch és David Oyelowo színész, valamint a zenész Common és John Legend is. Nicolas Schmerkin francia producer - aki 2010-ben kapott Oscar-díjat a Longorama című rövid animációért - arról beszélt a fogadáson, hogy nagy örömmel csatlakozik a filmakadémiához. "Azt hittem, hogy az Oscar-díjasok automatikusan tagok lesznek, de valójában jelentkezni kell és két támogatóra is szükség van hozzá" - mesélte.

Az amerikai filmakadémiának mintegy 7000 tagja van a filmgyártás minden ágazatából: a sminkesektől a vágókon át a színészekig.

Az Oscar-díjak következő átadását 2016. február 28-án rendezik meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×