eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meghalt Hornyik Miklós vajdasági író

Hatvannyolc éves korában elhunyt Hornyik Miklós vajdasági író, irodalomtörténész, szerkesztő - közölte családja hétfőn az MTI-vel.

Az írót, aki műveiben a huszadik századi Kárpát-medencei, különösen szülőföldje, a délvidéki magyarság életének hétköznapjait rajzolta meg, hosszú, súlyos betegség után vasárnap este Budapesten érte a halál.

Hornyik Miklós Újvidéken született 1944. január 12-én. Az újvidéki Magyar Szónál kezdte pályáját, majd a Képes Ifjúság című hetilap főszerkesztőjeként életinterjúkat készített a magyar irodalom legkiválóbbjaival. 1975-ben az újvidéki televízióhoz került, ahol a magyar műsorok nyelvi lektora, kulturális műsorok szerkesztője volt 1979-ig. 1979 és 1986 között a Hungarológiai Intézet tanársegédje volt. 1986-1991 között ismét az újvidéki televíziónál dolgozott mint a Műsorfigyelő és Közvélemény-kutató Központ tudományos munkatársa.

1991-ben családjával áttelepült Magyarországra, mert fia behívóparancsot kapott. A Dunatáj Intézetben dolgozott, majd főszerkesztője volt a Magyarok Világszövetsége kétheti lapjának, ezután a Magyar Televízió külpolitikai főszerkesztőségének helyettes vezetője lett, majd a Várnegyed című kerületi lapot szerkesztette. 1999 óta a Tv2 Színkép című kulturális magazinjának szerkesztője volt.

Főbb művei: Szabálytalan napló, Beszélgetés írókkal, A Délbácska története 1920-1929, A Mi Irodalmunk története és repertóriuma 1930-33, Titokfejtők, Angol pázsit, Határsértés, Fénykörben, Meghasonulások története, Scott kapitány utolsó feljegyzése, A széttagolt ország.

2010-ben Teleki Pál-érdemérmet kapott, és átvehette a Magyar Írószövetség Arany János-díját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×