eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Koreai Kulturális Központ nyílt Budapesten

Koreai és magyar művészek ünnepi műsorával nyitotta meg kapuit pénteken a Koreai Kulturális Központ Budapesten.

A műsorban a Koreai Hagyományos Előadóművészeti Központ előadása és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje után elhangzottak a többi között koreai és magyar népdalok, majd a közönség taekwondo bemutatót láthatott.

Nam Kvan Pjo, az ázsiai ország magyarországi nagykövete ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és a koreai együttműködés eredményeképpen jöhetett létre a központ, melyet koreaiak terveztek és magyarok építettek fel. A nagykövet azt is hangsúlyozta, hogy a jelképként is felfogható kulturális centrum lehetőséget biztosít és alkalmat teremt egymás kultúrájának mélyebb megismerésére.

Magyarország a kelet-európai blokk országai közül elsőként épített ki diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával 1989-ben - idézte fel Cshoj Kvang Szik dél-koreai kulturális miniszter köszöntőbeszédében. Mint mondta, a két ország a filozófia és a kultúra terén egyaránt sok hasonlóságot mutat egymással.

A megnyitón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter reményét fejezte ki, hogy a központba ellátogató magyar emberek jobban megismerkedhetnek a koreai kultúrával.

Az új Koreai Kulturális Központ a Dél-Koreai Kulturális Minisztérium kezdeményezésére jött létre Magyarországon, a régióban egyedülálló módon. Európában jelenleg hat országban - Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Oroszországban, Lengyelországban és Spanyolországban - működik ilyen intézmény.

A XII. kerületben található intézményben a látogatókat mintegy 3 ezer, Koreával kapcsolatos könyv és multimédiás anyagot tartalmazó könyvtár, teaszalon, koreai kézműves tárgyak kiállítása, valamint hang- és fénytechnikával, kijelzőberendezésekkel felszerelt művészeti csarnok várja. Az érdeklődők részt vehetnek koreai nyelvórákon és főzőtanfolyamon, filmvetítéseken, megismerkedhetnek koreai táncokkal, zenével és sporttal.

A diplomáciai kapcsolatok felvételét követően 1989-ben a két ország kormánya Kulturális és Oktatási Kormányközi Megállapodást kötött Szöulban, melynek keretén belül kétéves munkatervekben határozták meg az együttműködés konkrét formáit.

A két ország kulturális együttműködésének gyümölcse a többi között az, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen koreai szak is választható, vagy hogy a magyar televíziós csatornák koreai sorozatokat vetítenek. A két ország közötti kulturális kapcsolatok kiemelkedő eseményének tekinthető a 2011. június 21-én nyílt koreai művészeti tárlat, vagy az, hogy a diplomáciai kapcsolatfelvétel 20. évfordulójának alkalmából 2009-ben a Koreai Nemzeti Táncegyüttes Magyarországra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szimfonikus zenekara pedig Koreába látogatott - olvasható a központ honlapján.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×