INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Exhumálnák Pablo Neruda maradványait

InfoRádió / MTI
A chilei kommunisták exhumálnák Pablo Neruda világhírű költő maradványait, hogy tisztázzák halála körülményeit, azt, hogy valóban rákban halt meg, vagy pedig megmérgezték.

Az irodalmi Nobel-díjas Pablo Neruda lelkesen támogatta a chilei Népi Egység kormányát, s Salvador Allende elnök baráti köréhez tartozott. A jobboldali katonai puccs napjaiban halt meg egy santiagói klinikán 1973. szeptember 23-án, 69 éves korában. A chilei kommunista párt képviselői szerint halálos injekciót adtak be neki, 12 nappal Augusto Pinochet tábornok puccsa után, s ezért hétfőn hivatalos exhumálási kérelmet nyújtottak be az ország igazságügyi szerveihez.

A kérvényt Mario Carroza bíróhoz került, aki a párt által már korábban kezdeményezett, májusban indult vizsgálatot vezeti a kommunista párttag Neruda halálának ügyében. A beadvány szerint meghamisították Neruda halotti bizonyítványát, a halál okaként prosztatarákot tüntettek fel. A világhírű költő halálának körülményei idén tavasszal kerültek ismét az ország közvéleménye érdeklődésének középpontjába, amikor egykori sofőrje, Manuel Araya egy interjúban azt állította, hogy az egyik orvos halálos injekciót adott be neki, noha Neruda a kórházban éppen Mexikóba való távozását, önkéntes száműzetését készítette elő.

Carrozza bíró vizsgálta Salvador Allende, az 1973-ban véres katonai puccsal megdöntött chilei elnök halálának körülményeit, exhumálásának következtetéseit is, s a tudományos és más vizsgálatok alapján idén júliusban azzal zárta le nyomozását, hogy Allende önkezével vetett véget életének 1973. szeptember 11-én a La Moneda elnöki palotában.

Nerudát egy tengerparti településen, Isla Nerán lévő házának kertjében temették el, harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé.

A címlapról ajánljuk