eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem múlik a vihar Dörner György kinevezése miatt

Kormánypárti képviselők és több meghívott sem jelent meg az Országgyűlés kulturális albizottságának ülésén, amelyen Dörner György színházigazgatói kinevezésével foglalkoztak. Az így csupán "beszélgetős" találkozón megjelentek többsége érvénytelennek tartja a nyertes pályázatot.

Nem jelentek meg kormánypárti képviselők az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságához tartozó ellenőrző albizottság ülésén, amelyet az LMP-s Karácsony Gergely azért hívott össze, hogy Dörner György kinevezését vitassa meg. A meghívottak közül is többen távol maradtak, például Szőcs Géza kulturális államtitkár, Tarlós István főpolgármester és Dörner György, az Új Színház vezetésére kiírt pályázat nyertese.

L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes vezetője az ülés előtt az InfoRádió kérdésére úgy fogalmazott, hogy a II. kerületi időközi választáson indult Karácsony Gergely kampány ízű kísérletének tartja, hogy az albizottság témájává emeli Dörner György kinevezését. "A mi megítélésünk szerint egy országgyűlési bizottság nem szolgálhat kampánycélokat" - jelentette ki.

Karácsony Gergely azonban úgy véli, hogy a döntés vállalhatatlanságát mutatja a kormánypárti politikusok távolmaradása is. "Vállalhatatlan a döntés azért, mert szakmaiatlan, mert politikailag egyértelműen a szélsőjobbnak tett gesztus, és ami a bizottság szempontjából a legfontosabb, mert egyszerűen nem volt jogszerű" - fogalmazott.

Miután a testület határozatképtelensége miatt a napirendet sem tudták elfogadni, az ellenzéki képviselők és a megjelent meghívottak informális beszélgetést folytattak. Ennek során Hiller István az MSZP részéről a kulturális államtitkárság felelősségét emelte ki, a jobbikos Novák Előd pedig a Fidesz komoly szegénységi bizonyítványának nevezte a kormánypárti távolmaradást, ám a főpolgármester döntését védelmébe vette. Szerinte "hallatlan dolog, hogy a fővárosban a liberális hegemónia falán sikerült rést ütni, hiszen az SZDSZ kitűnően tudta, hogyan kell megszállni az oktatási és kulturális tárcát az elmúlt húsz évben".

Márta István, az Új Színház igazgatója Dörner György pályázatának részletes elemzésével készült. Az szerinte "nem elsősorban az ideológiai, hanem a színház-működtetési és üzemeltetési összefüggéseket világította meg, amely szerint ez a pályázat ebben a formában megvalósíthatatlan".

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke a pályázatot elbíráló szakmai bizottság döntésének háttérbe szorítását kifogásolta, emlékeztetve arra, hogy még mindig nem erre magyarázatot Tarlós István főpolgármestertől.

Bérczes László, a bírálóbizottság tagja, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője úgy vélte, hogy Tarlós Istvánnak vissza kellene vonnia döntését, hiszen tartalmi tévedései miatt Dörner György pályázata érvénytelen. "Tarlós úr büszkén kihúzhatja magát, ha megváltoztatja döntését, és nagyon sokan lesznek mögötte, akik jó érzéssel fogadják ezt" - jelentette ki.

A bírálóbizottság tagjaként Kovács Adél, a Radnóti Színház színésznője kitért arra is, hogy ha a főpolgármester hiányolta a magyar darabokat, úgy kellett volna kiírni a pályázatot, hogy ez feltétel legyen. "Ezt a döntést meghozni nem hiba, hanem bűn volt, amit még jóvá lehet tenni" - vélekedett.

Asher Tamás, a Magyar Színház és Filmművészeti Egyetem rektora szintén érvénytelennek tartja a pályázatot. "Meggyőződésem, hogy Tarlós István nem olvasta ezt a pályázatot, nem is igazán tájékozódott róla. Meggyőződésem, hogy valamilyen módon már előre el volt döntve, hogy ezt a posztot Dörner György fogja megkapni" - fogalmazott Asher Tamás, aki azonban azt fantazmagóriának nevezte, hogy a színházi életben minden pályázat eredménye borítékolható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×