eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Baán: A múzeumi negyeddel Budapest Európa tíz legjelentősebb városa között lehet

2017 végére készülhet el a múzeumi negyed, amely újrapozicionálja Budapestet Európa kulturális térképén - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért kormánybiztosként felelős Baán László úgy fogalmazott, hogy a tervek szerint a Nemzeti Galéria gyűjteménye újraegyesül a Szépművészeti Múzeum gyűjteményével. Hozzátette: az új képtár "jó esetben" 2017-ben valósulna meg.

Az 56-osok terére tervezett beruházást a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a következővel indokolta: "ez Budapest és az országimázs számára is egy egészen új pozíciót teremt, ez Budapestet másképp fogja pozicionálni Európa kulturális térképén".

Budapest lélekszáma szerint Európa tíz legnagyobb városa között van, vonzerejét, hírét és elismertségét tekintve azonban nincs ott, pedig ott lehetne - véli a főigazgató, aki szerint ez a fejlesztés tartós és kiemelt figyelmet irányítana a fővárosra és Magyarországra.

Az egyeztetés hiányára vonatkozó kritikák kapcsán a főigazgató úgy vélte, hogy abban nem lehet vita, hogy a Nemzeti Galéria nem jó épületben van, a terv egyéb részleteiről pedig most kezdődik az egyeztetés.

Kiemelte: a jövő nyárra a kormány elé egy széles vitában kiérlelt anyagot tesz le, amelyből kiderül, hogy miért érdemes ezt a koncepciót megvalósítani.

A 20-30 milliárd forintos projekt kivitelezése 2014-ben kezdődhet meg - mondta Baán László.

Az előkészítés költségei 170-180 millió forintot tesznek ki 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban, ez tehát elenyésző költséget jelent a beruházás egészéhez képest - fűzte hozzá.

A zöldterület nem csökkenhet és mélygarázst is terveznek az 56-osok tere alá, ám az 1956-os emlékmű sorsáról a kormánybiztos nem nyilatkozott, de annyit elmondott, hogy a nagy változásnak egy kiváló non-figuratív művészeti megformálásának tartja a műalkotást.

Baán László kitért arra is: azért írnak ki nemzetközi tervpályázatot a múzeumi negyed kialakítására, mert világszínvonalú épületet akarnak építtetni, ettől függetlenül persze magyar építész is nyerheti.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×