eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Holtan találták a neves színésznőt

Hatvanhat éves korában elhunyt Marie-France Pisier francia színésznő.

Pisier-t a délkelet-franciaországi Var megyei Saint-Cyr-sur-Merben érte a halál vasárnapra virradóra - közölte a település polgármesteri hivatala. A színésznőt nyaralója úszómedencéjében találták holtan, a halál körülményei egyelőre nem ismertek.

A touloni ügyészség vizsgálatot indított a halál okának tisztázására, de közölte, hogy idegenkezűség esete nem áll fenn.

Marie-France Pisier 1961-ben kezdte színészi karrierjét, miután Francois Truffot egy családi fotó segítségével felfedezte. Az újhullámos rendező Jean-Pierre Léaud mellé keresett női tinédzser szereplőt A húszévesek szerelme című filmhez. 1979-ben Colette-et, a híres francia írónőt alakította A menekülő szerelem című filmben. Robert Hossein filmjei után Alain Robbe-Grillet, Luis Bunuel, Jacques Rivette és André Téchiné alkotásaiban tűnt fel a filmvásznon. Ez utóbbi rendező filmjeiben kétszer is megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó francia César-díjat, a Franciaországi emlékek és a Barocco című filmekben nyújtott alakításáért.

Jean-Charles Tacchella Cousin, cousine (Unokafivér, unokanővér) című alkotása az Egyesült Államokban is nagy sikert aratott, megnyitva előtte az utat, hogy Hollywoodban is kipróbálja magát, de játszott Jean-Paul Belmondo partnereként az Ászok ásza (1982) című, illetve A kockázat ára című francia kalandfilmekben is.

A kilencvenes években ritkábban volt látható a vásznon, de ekkor született egyik emlékezetes alakítása a Marion című filmdrámában (1996). A kék hangjegy című filmdrámában George Sand XIX. századi írónőt alakította.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×