eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Új Presser-dalok a Maszat-hegyen túlról

Varró Dániel "Túl a Maszat-hegyen" című verses meséjét új színpadi átiratban, új Presser-dalokkal kiegészítve mutatják be szombat este a Pesti Színházban. A csavaros nyelvi humorú, számos irodalmi utalással tarkított, részint videó-animációs díszletben előadott történetet a készítői nem csak a gyerekközönségnek szánják. Fehér Anna Magda kérdezte Néder Panni rendezőt.

2005-ben a Budapesti Bábszínházban mutatták be először színpadon Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen című verses meséjét. Ehhez a bemutatóhoz képest új átiratot készítettek a Pesti Színházban. Presser Gábor új dalokat is szerzett az előadáshoz.

A Budapest Bábszínházi verzióhoz képest nagyon sokat változtattunk Varró Dani meseregényének színpadi átiratán. Daniékkal együtt találtuk ki az új jeleneteket, ezeket ők megírták, Presser Gábor körülbelül tíz új számot készített a pesti színházi bemutatóra. De az alaptörténet a régi: a főszereplő Muhi Andris és egykori óvodástársa, Maszat Janka, aki a Maszat-hegyen túl lakik. Egy nap Janka levelet ír Daninak, hogy veszély fenyegeti, és ha ideje engedi, akkor esetleg mentse meg őt. Andris kalandos utazása emlékeztet Az ember tragédiája vagy az Alice csodaországban, esetleg az Óz, a nagy varázsló vándorlástörténetéhez, mesés kalandjaihoz. Andris vezetője, kísérője az úton egy Vergilius-szerű figura, a Náthás Angol Költő, akit Varró Dániel saját magáról mintázott. Maszat Jankát és otthonát egyik oldalról a sötét lelkű Pacacár fenyegeti, a másik oldalról a tisztaságmániás, hófehér ruházatú Szeplőtlen Szilvia. A mese tétje, hogy a két, a színekben is megjelenő véglet között hőseink megtalálják-e az arany középutat, saját emberségüket, természetességüket, mondhatni: maszatosságukat.

Rengeteg irodalmi utalás van a szövegben, a játék is ki-kikacsint a felnőtt közönségre. Hány éves gyerekeknek ajánlaná ezt az előadást?

Kilenc vagy tíz éven felüli gyerekeknek ajánlom az előadást és bármilyen korú felnőtt közönségnek. Tapasztaltam, hogy a kisebb gyerekek is élvezik a játékot, de a sziporkázó nyelvi humora miatt a szöveg teljessége elsősorban iskolás kortól élvezhető.

A fiókszerűen nyitható-csukható, máskor mászófalra emlékeztető díszletet animációs-videó vetítés színesíti. Zenekar kíséri a játékot. Kik játsszák a fő szerepeket az előadásban?

Árvai György a díszlettervező, Mészáros Péter az animáció készítője. A főszerepet, Muhi Andris szerepét, Molnár Áron alakítja, aki tavaly végezte el a Színház és Filmművészeti Egyetemet, Maszat Janka Kovács Patrícia. A Náthás Angol Költő Józan László. Szösz néne figuráját kettős szereposztásban Halász Judit és Kútvölgyi Erzsébet alakítja. Szeplőtlen Szilviát pedig Hegyi Barbara játssza. A számos szereplőn kívül négyfős zenekar és hét

fős tánckar is részt vesz az előadásban.

A zenészek a zenekari árokban, szinte teljes takarásban is játékban vannak, olykor-olykor különböző kellékek bukkannak elő.

Igen, meg is jegyezte Szabó Mónika, a karmesterünk, hogy nem lesz, aki helyettesítheti őt az előadások során, mivel nem csak karmester, hanem kellékes és díszítő is egyben. Igyekeztünk a zenészeket is különböző kis poénok szintjén bevonni az előadásba.

Ön a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatójaként nem először rendez a színházban. Hogyan jött létre ez az együttműködés?

Két éve kerültem a színházhoz, mint Eszenyi Enikő asszisztense. Rendezhettem egy felolvasó színházi előadást, ebből készült el októberben a Kalocsa című bemutató a Vígszínházban. Most pedig a Pesti Színházban megrendezhetem a Túl a Maszat-hegyent. Ez úgy történt, hogy tavaly nyáron Enikő felhívott telefonon; én éppen Párizsban az utcán sétáltam, a telefonban gyorsan elmondta, hogy ott ülnek Presser Gáborral a színház irodájában és arra gondoltak, hogy rendezzem meg diplomamunkaként a darabot. Földbe gyökerezett lábbakkal álltam az utcán, alig akartam elhinni. Ez egy hatalmas ajándék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×