eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minden lében két szinkron: Sztankay Tony Curtisre emlékezik

"Szomorú lettem, amikor meghallottam a hírt, de rögtön eszembe jutottak azok a kellemes emlékek is, amelyek a Minden lében két kanál szinkronizálásához fűződnek" - mondta Sztankay István, Tony Curtis egykori magyar hangja a sztár halála kapcsán. Elmondta azt is, hogy miután a sorozat szinkronjogai lejártak, 1997-ben új szinkron készült Láng Józseffel és másokkal a egy televíziós csatorna felkérésére.

Sztankay István számos alkalommal adta hangját Tony Curtisnek, filmjeinek mintegy 70 százalékát ő szinkronizálta. A legnagyobb népszerűségnek ezek közül talán a Minden lében két kanál (The Persuaders) című angol televíziós krimivígjáték-sorozat örvendett, amely 1971-1972-ben készült.

A magyar szinkronmunkák 1975 és 1978 között készültek a Pannónia Filmstúdióban. Sztankay felidézte, a hetvenes években nagyon sokat szinkronizált, és éppen a pasaréti stúdióban dolgozott, amikor próbafelvételre hívták a 24 részes sorozathoz.

"Egy-egy órás epizódok készültek, Láng József adta a hangját a Roger Moore által alakított karakternek, Lord Brett Sinclairnek, nekem jutott Tony Curtis, a filmbéli Danny Wilde. Remek hangulatban zajlottak ezek a felvételek, és nagyon boldog voltam a feladattal" - mondta a színész az MTI-nek.

Kitért arra, hogy bár akkor már ismert színésznek számított Magyarországon, ez a szinkronmunka sokat használt népszerűségének. Mint megjegyezte, Curtis nagyon jóképű fiatalember volt, remek humorral, aki soha nem felejtette el, hogy magyar származású.

"Volt egy rész, amelyben Curtis egy mondatot magyarul mondott el, amit az amerikaiak nyilván nem értettek, mi viszont igen" - fűzte hozzá Sztankay István.

Elmondta azt is, hogy miután a Minden lében két kanál szinkronjogai lejártak, 1997-ben újra szinkronizálta Láng Józseffel és másokkal a sorozatot egy televíziós csatorna felkérésére.

"Kicsit idegesek voltak a szinkronstúdióban, mi lesz ebből, elég jók vagyunk-e még erre a feladatra húsz évvel öregebben, de aztán kiderült, hogy nem változott meg nagyon a hangunk" - mondta.

Sztankay István kitért arra, hogy kétszer személyesen is találkozott Curtisszel, aki az elmúlt tizenöt évben többször járt Magyarországon. Az első találkozás 2003 októberében volt, a második pedig tavaly áprilisban, amikor a magyar színész is részt vett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón, amelyen a sztár Hollywood hercege című önéletrajzi kötetének magyar kiadását mutatta be.

"Kicsit szomorú volt, mert érezte, hogy az idő rajta sem múlt el nyomtalanul, kicsit meghízott, és tolószékbe kényszerült, de nagyszerűen elbeszélgettünk és igazán örültünk egymásnak" - emlékezett vissza Sztankay István.

A Minden lében két kanál DVD-n is megjelent Magyarországon, az 1997-ben készült szinkronnal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×