eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elhunyt Christoph Schliegensief

Hosszú betegség után szombaton elhunyt Christoph Schliegensief film-, színház- és operarendező, a Burkina Fasóban létrejött Operndorf alapítója. Schliegensiefet ötvenéves korában érte a halál. Budapesti bemutatkozását a Magyar Állami Operaházban betegsége súlyosbodása miatt mondták le.

Christoph Schliegensief honlapján percről-percre nő a részvétnyilvánítások száma, magánemberek és kollégák búcsúznak a szeretetreméltó, sármos provokátortól. Nem csak színház és filmcsináló volt, hanem olyan független közéleti személyiség, aki szinte minden aktuális kérdéshez hozzászólt - jelentette vasárnap a ZDF német televízió.

Színházi-televíziós akciókkal, performanszokkal, az ausztriai Wolfganseeben "proteszt úszással" tiltakozott Helmuth Kohl akkori német kancellár foglalkoztatáspolitikája, Bécsben Jörg Haider előretörése ellen és látványosan "kimosta" a politikusok szennyesét, kifigurázta Willy Bradt és felesége parvenüségét.

Schliegensief, aki hithű katolikus környezetben nevelkedett, 2004-ben a Parsifal bayreuthi előadásába becsempészte az egyházzal való személyes konfliktusának kérdéseit. 2007-ben felújította előadását.

Oberhausenben egy patikuscsaládban született 1960-ban. Az amatőr filmes Schliegensief a nyolcvanas években Werner Nekes experimentális filmes mellett kezdett dolgozni, majd a berlini Volksbühnében tevékenykedett.

Operarendezései között a brazíliai Manausban színre vitt Wagner mű, A bolygó hollandi a helyszín, a dél-amerikai latin kultúra integrálása miatt emelkedik ki. A 2009-es hamburgi színházi fesztiválon bemutatott alkotása - a zene, a szó, a mozgókép eszközével - már saját küzdelmét is megjelenítette a tüdőrákkal.

Budapesten ősszel Luigi Nono Intolleranza (Türelmetlenség) című operáját rendezte volna, ez súlyosbodó állapota miatt kikerült a műsortervből. Ahogy másnak kell befejeznie a berlini Staatsoper Unter den Linden premierjét is, Jens Joneleit Metanoia című új kompozíciójának októberi bemutatóját.

Élete utolsó, küzdelmes szakaszában sem hagyta abba a burkina fasó-i "operafaluhoz" kapcsolódó munkáját, a tervek szerint az Operndorf 2013-ban a velencei Kortársművészeti Biennálén mutatkozna be. A család Schliegensief honlapján azt kéri, hogy virágok helyett azok árát juttassák el hozzájuk az Operndorf céljára.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×