eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bánffy György kapta a Magyar Szabadságért-díjat

Az idén Bánffy György részesült a Magyar Szabadságért-díjban, amelyet a Kossuth-díjas színművész szombaton vett át Gödöllőn.

Az elismerést minden esztendőben a Magyar Szabadság Napja előtt adják át. A díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a díj alapítója köszöntőjében elmondta, a mostani díjátadás igazán különleges, hiszen 1991-ben ezen a napon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, és a díjazott számára is kiemelt ünnep, ugyanis Bánffy György június 19-én ünnepli 83. születésnapját.

A színművészt Koltay Gábor, a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriumának tagja méltatta. Röviden felelevenítette jelentősebb film és színpadi szerepeit, valamint azt a munkát, amelyet a magyar nyelv ápolásáért, megőrzéséért végzett.

"A hatvanöt év szolgálati idő alatt első volt mindig annak a tudatnak az erősítése, hogy itt a Kárpát-medencében csak akkor maradhatunk tovább életben, ha legfőbb identitástudatunkat erősítve, a magyar nyelvvel kötözzük magunkat a röghöz, mint Odüsszeusz az árbochoz" - idézték a szervezők Bánffy Györgynek az ünnepségen mondott szavait.

A színművész röviden szólt azokról az évekről is, amikor MDF-es politikusként tevékenykedett. Mint kiemelte, parlamenti munkáját szolgálatnak tekintette, és elsősorban édesapja iránti tiszteletből vállalta, aki Teleki Pál mellett tevékenykedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×