eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Művészeket díjaztak a színházi világnap alkalmából

Több ismert művészt tüntettek ki a színházi világnapon, a MASZK Országos Színészegyesület hagyományos jótékonysági gálaestjén. A Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjak mellett harmadszor szerepel az elismerések között az Amphiteátrum-díj, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre.

A MASZK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Lán Józsefnek, a fővárosi József Attila Színház művészének ítélték oda.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Herczeg Adrienn, a Pécsi Nemzeti Színház tagja, valamint Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze kapta.

A Hevesi Sándor-díjjal - a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja, a kulturális tárca és a Fővárosi Önkormányzat közös elismerésével - Bérczes Lászlót, a Bárka Színház művészeti vezetőjét, Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját és Ladányi Andrea táncművészt tüntették ki idén. Az elismerést olyan személyiségek nyerhetik el, akik tevékenységükkel jelentősen elősegítették a magyar színházművészet nemzetközi megismertetését és elismertetését.

Vámos László-díjjal Almási Tóth András rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Harmadszor ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Miklós Tibor dalszövegírónak, zeneszerzőnek adományozták.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×