eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Búcsú Les Paultól, az elektromos gitár atyjától

Kilencvennégy éves korában elhunyt Les Paul gitáros és újító, aki nélkül a mai popzene nem lenne az, ami. Paul fejlesztette ki a tömör testű elektromos gitárt és a többsávos stúdiófelvételeket, emellett korábban többször is felkerült a slágerlisták élére.

Mi az, ami egyesíti Slasht a Guns and Rosesből, Jimmy Page-et a Led Zeppelinből és Neil Youngot? Nem, nem az, hogy rock sztárok, hanem az, hogy Gibson Les Paul gitáron játszanak.

A hangszer névadója és atyja 94 éves korában hunyt el New York állambeli otthonában, tüdőgyulladás következtében fellépett szövődmények miatt.

Paul volt az, aki a korábbi, üreges gitártestek után előrukkolt a hangszer tömör testű változatával, és ezzel meghatározta a rock, majd a pop fejlődését is. Emellett egy sor hangeffektus és a többsávos felvétel is az ő nevéhez fűződik. Õelőtte a felvételek egyetlen mono sávra készültek. Paul újításával viszont külön lehetett felvenni a vokált és a hangszereket, és a különböző rétegek hozzáadásával gazdaggá tenni a hangzást.

Paul olyan futurista volt, aki nemcsak megjósolta a jövőt, de formálta is azt - mondta róla a Gibson gitárgyár vezérigazgatója.

Richie Sambora, a Bon Jovi gitárosa azt mondta: "Les hosszú életet élt és sok célját megvalósította, ezért boldog vagyok. Forradalmár volt". Paul Stanley a Kissből arra emlékezett, hogy az újító az ötvenes években maga is gitárvirtuóz volt.

A gyerekkora óta zenélő Paul 1941-ben rukkolt elő első prototípusával, amelyet "Farönknek" csúfoltak. Ez gyakorlatilag egy kocka alakú fadarab volt, amire egy gitárnyakat erősített. "Egy nightklubban léptem fel vele. Persze mindenki idiótának tartott" - mesélte később.

Az elektromos gitár diadalmenete azonban ezek után indult meg. A Fender Broadcaster volt például az első, sorozatban előállított, tömörtestű hangszer, amely az 1940-es évek végén jelent meg. A Gibson 1952-ben kereste meg Pault, hogy dolgozzon ki neki egy prototípust, és ezek után kezdte meg a Gibson Les Paul gyártását.

De Paul közben zenélt is, 1949 és '62 között 36 aranylemeze volt. A veterán muzsikus és feltaláló 2005-ben adta ki utolsó lemezét, ami egyben első rock lemeze is volt. Ezen Eric Claptonnal, Jeff Beck-kel és Richie Samborával játszott együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×