eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nézze meg a világ legnagyobb terepasztalát!

Már kilenc éve készül Hamburgban a világ legnagyobb vasúti terepasztala, amely, ha befejezik, 1800 négyzetméteren terül majd el. Elkalauzol minket az Alpokba, Hamburg városába, az Egyesült Államokba és Skandináviába. Váltakoznak a nappalok és éjjelek, és még a hajók is ki-be futnak a kikötőben.

Kilenc éven át dolgozott a világ legnagyobb terepasztalán egy német testvérpár Hamburgban. A régi kikötőnegyed egyik épületében, nem messze a belvárostól otthonra lelő terepasztal eddig 1150 négyzetmétert foglal el, és eddig majdnem tíz kilométernyi sínen futhatnak a vonatok rajta, de még így sincs készen, hiszen a tervek szerint 1800 négyzetméteres lesz az egész, ha elkészül.

Frederick és Gerrit Braun eddig félmillió órányi munkát ölt álma megvalósításába. A terepasztalt bárki megnézheti, ezért csak az eligazításhoz 160 embert alkalmaznak, és akkor még nem beszéltünk a rendszert szemmel tartó koordinátorokról.

A Miniatur Wunderland hat részre tagolódik, egy, a svájci, majd az osztrák Alpokat mintázó részre, amely emeletes, egy német részre, Hamburg városára kikötővel, az Egyesült Államok sivatagos területeit bemutató részre és egy havas skandináv tájra. A kikötőben jönnek-mennek a hajók.


A terepasztal magában foglal rengeteg kis ötletet: van benne bánya, szellemek által kísértett, elöntött templomrom, tűzvész, földet érő ejtőernyős, szabadtéri rockkoncert, egy ufó, és megépítették a hamburgi stadion kommandósokkal. Pár percenként besötétedik és kigyúlnak a fények, majd újra kivilágosodik.

A terepasztal 2014-re készül el teljesen, akkor az 1800 négyzetméteren 20 kilométernyi sínen futnak majd a szerelvények. Jelenleg hétszáz vonat fut tízezer kocsival; kilencszáz vasúti jelzőlámpa irányítja a forgalmat, 2800 épület készült el, és 160 ezer egyedi, különböző alak került a terepasztalra.

Az egész jelenetegyüttes hétszáz kiló műfűvel készült, és négyezer kiló acélt építettek bele. A napszakokat és az éjszakát 250 ezer lámpával jelenítik meg.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×