eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Juronics: "Nem terveztem, hogy 40 évesen Kossuth-díjas leszek"

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetője a magyar táncművészet nemzetközi hírnevének öregbítéséért és előadóművészeti és koreográfusi teljesítményéért Kossuth-díjban részesült. A művész az InfoRádiónak azt mondta: egy ilyen elismerés után nagyobb felelősséggel kell dolgozni tovább.

Mit jelent Önnek ez az elismerés?

Óriási öröm számomra a Kossuth-díj. Külön meglepetés és öröm, hogy ilyen fiatalon kapom meg ezt a magas állami kitüntetést, hiszen egy hónappal ezelőtt voltam 40 éves. A munkámat nagy erővel és lendülettel végeztem, és a továbbiakban is ugyanezt fogom tenni, vagyis ezt nem befolyásolja a díj. Egy kicsit talán a felelőssége nagyobb az embernek, amikor egy ilyen díj birtokosaként kell a továbbiakban alkotnia és léteznie.

Kik befolyásolták leginkább pályája alakulását?

Az én pályám a néptánc mentén haladt egy nagyon rövid ideig a Balettintézetben. Szegeden kezdtem, azóta is itt vagyok, és az első időszakot, táncos karrieremnek az elejét Imre Zoltán munkássága határozta meg, a mellette való táncosi és asszisztensi, valamint később alkotói munka volt az, ami engem indított a pályán, de hát ez egy régi történet. Az elmúlt 16 évben pedig már a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjeként tevékenykedem, próbálom a saját utamat építeni és járni, amit ezek szerint, a díj azt igazolja, hogy sikerrel tettem.

Amellett, hogy a Kortárs Balettnek a vezetője, prózai előadásokat is rendez és más műfajban is kipróbálja magát. Milyen korszakokra tudná osztani a pályáját?

Érdekes módon nem érzek ilyen pontokat. Talán a társulatom, a Szegedi Kortárs Balett életében vannak bizonyos periódusok, meg a szegedi balett életében olyan periódusok, amiket így lehet meghatározni. Ezek leginkább strukturális változások voltak a társulat életében, nem annyira művészi. Azt gondolom, a társulat és a saját művészi utam tulajdonképpen elég egységesen előrehaladó ív, ami még remélem, hogy csak a felénél sem tart és még sok-sok esztendő vár ránk és rám. Ebben természetesen nagyon erős szerepet játszott az, hogy én prózai, opera és zenés előadásokat kezdtem el rendezni. Ez nagy részben Bodolai Géza kollégámnak, barátomnak köszönhető, Kecskeméten kezdődtek ezek a szárnypróbálkozások, és azóta tartanak Szegeden is, immáron a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként.

Mik a tervei?

Nem vagyok nagyon tervezős alkat, sőt, visszanézős sem nagyon vagyok. Alapvetően a jelen problémáit igyekszem megfejteni és megoldani. Rövid-, középtávú terveket szövögetek. Természetesen ez kötelességem is művészeti igazgatóként, de nem gondolok bele abba, hogy mi lesz belőlem vajon húsz év múlva, hova fogok eljutni, minthogy azt sem terveztem, hogy 40 évesen Kossuth-díjas leszek.

Melyek a Szegedi Kortárs Balett legújabb vagy most készülő előadásai?

Éppen most fejeztük be, és már játsszuk a Csipkerózsika című darabomnak az előadásait Szegeden, aztán nemsokára a Nemzeti Színházban is bemutatjuk Budapesten. Emellett sok más darabom és produkcióm is megy. Pár hét múlva kezdem rendezni Berlioz: A Faust elkárhozása című operáját.

Hanganyag: Fehér Anna

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×