eur:
389.38
usd:
363.66
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Díjat alapított Vukán György

Creative Art Díj néven több ezer eurós összegű díjat alapít pályafutásának hatvanéves évfordulója alkalmából Vukán György zongoraművész. Az elismerést a tervek szerint 2010-től kétévente fiatal improvizáló zeneszerzők számára, nyilvános megmérettetést követően ítélnék oda.

A zongoraművész az InfoRádiónak elmondta: már 25 évvel ezelőtt kigondolta a díjat, mert már akkor azt tapasztalta: egyre kevésbé becsülik meg a kreatív embereket, és azt a zenészt, aki egy személyben szerző és előadó.

Szokássá vált, hogy valaki megírja, más eljátssza, megint más pedig meghirdeti és kifizeti a művet. A zenésznek nem is kell nagy rizikót vállalnia, hiszen a remekművet megírták, neki csak gyakorolnia kell és játszani - véli Vukán György, aki már hatvan éve van színpadon.

Eredeti tervei szerint az ötezer eurós (másfél millió forintos) díjat csak halála után hívták volna életre, de rábeszélték, hogy ne várjon addig, így 2010. augusztus 21., a művész születésnapján osztják ki először az elismerést, amelyet 16 és 36 év közötti magyar zongoraművésznek ítélnek oda kétévenként. A jelentkezők borítékból húznak témát, majd pár perc gondolkodás után egy teljes darabot kell eljátszaniuk - ismertette a "szabályokat" Vukán György, aki természetesen tagja a háromfős zsűrinek.

A nyertes nemcsak a pénzzel járó elismerést kapja meg, hanem a következő díjkiosztón ő lehet a zsűri harmadik tagja.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×