eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Porladozó szerető a Gödörben - videókkal

Népzene, sötét hangulatú dallamok, vidám rappelés, dzsesszes utánérzések - tömény estére számíthat, aki a Gödörben tölti a péntek éjszakát. A klubban ugyanis a hazai világzenei színtér három egyéni hangvételű szabadcsapata, a Zuboly, a Napra és a Kerekes Band lép fel este kilenctől.

"Boruljunk le együtt egy fejfára, porladozó szeretőm sírjára" - el tudja képzelni ezt a rigmust lidérces, lakodalmas hangszerelésben? Ha igen, ha nem, péntek este a Gödörben hallgathatja meg a szerzőt, a Napra együttest, akik a Kerekes Banddel és a Zubollyal lépnek föl, így igazi csemegének kínálkozik a klub ma esti programja.

A Napra 2004-ben alakult a Magura Napotvet romjain, érdekes, bartóki alapú, lidérces-pszichedelikus folkzenét játszik. Első lemezük, a Jaj, a világ! 2007-ben jelent meg két világhírű londoni producer, Ben Mandelson és Rob Keyloch bábáskodásával. Abban az évben a Zubollyal együtt ők képviselték hazánkat Párizsban a Zene Ünnepén. Õ úgy mondják, ilyen zenét játszott volna Jimi Hendrix, ha a Kárpát-medencébe született volna. Both Miki, a zenekar lelke egyben a kultikus, 2004-ben újjáalakult Barbaro együttes gitárosa is - 2008 januárjában a két banda együtt lépett fel a Művészetek Palotájában. (Both Mikiék jelenleg Radnóti dalait zenésítik meg a Hangzó Helikon sorozat számára.) Az együttes különös hangszere a hetár, a hegedűre hangolt gitár.


Az 1995-ben alakult Kerekes Band első lemezein (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva; "Fütyül a masina...") még autentikus gyimesi és moldvai népzenét játszott. Többször mentek népdalgyűjtő körútra is Erdélybe és Palócföldre. Egerben már egy évtizede tartanak táncházakat.

A váltás 2003 környékére tehető, első világzenei lemezük, a Pimasz pedig 2006-ban jelent meg. A tagok ekkor már nem parancsoltak megálljt az egyéb zenei hatásoknak. Az pedig van bőven: Jimi Hendrixtől Bob Marleyn át a Jarmiroquai-ig ugyanis rengetegféle zenét hallgatnak. Leginkább ethnofunkként leírható, elektromos hangszerekkel felturbózott pszichedelikus folkzenéjük a külföldet is meghódította. A brit világzenei magazin, a Songlines a Pimaszt beválasztotta a 2006-os év legjobb világzenei lemezei közé, egy évvel később pedig az olvasók választották azt az év albumának. A korong itthon 2007-ben lett aranylemez. Fel a kalappal! Című lemezük 2008 őszén jelent meg.



A Zuboly úgyszintén fura egyveleget játszik. A banda egy évben debütált a Naprával, ekkor jelent meg Értem én a kujonságot! című albumuk, amint a hiphoptól a dzsesszig, az operától a reggae-ig mindent összeturmixol, majd leönt némi népzenei mázzal. A zenekar főnöke Ágoston Béla, az ismert fúvós.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×