eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megsérült a Sikoly, de újra látható

Újra kiállítják Oslóban Edvard Munch Sikoly című festményének négy éve elrabolt változatát, amely 2006-ban került elő és időközben kiderült róla, hogy 17 évvel később készült, mint ahogy eddig gondolták. A festmény maradandó károsodást szenvedett, a restauráció másfél évig tartott. A papírlemezre festett Sikoly bal alsó sarkáról nem sikerült eltüntetni a nedvességfoltot.

A norvég expresszionista festő A Sikoly és A Madonna című képeit 2004. augusztus 22-én rabolták el fényes nappal az olsói Munch-múzeumból. A világhírű festményeket az álarcos rablók a látogatók szeme láttára emelték le a falról és a teremőröket fegyverrel sakkban tartva villámgyorsan elmenekültek.

A tetteseket egy év múlva elfogták, a képeket viszont csak 2006-ban találták meg a rablásban is érintett David Toska norvég alvilági vezér információi alapján.

A festmények maradandó károsodást szenvedtek. A restauráció másfél évig tartott, de a papírlemezre festett Sikoly bal alsó sarkáról nem sikerült eltüntetni a nedvességfoltot és mindkét képen vágások nyoma látható.

A felbecsülhetetlen értékű festmények péntektől láthatóak újra egy külön a visszatérésük alkalmából rendezett kiállításon. A rablás után a múzeum bejáratánál a repülőtereken használt berendezésekhez hasonló ellenőrző kapukat helyeztek el, a termekben pedig biztonsági kamerákat szereltek fel.

A Sikoly Edvard Munch és az expresszionista festészet egyik legismertebb alkotása. A közkeletű értelmezés szerint a modern ember szorongásait, félelmeit kifejező festményből négy változat készült. A restaurációval párhuzamosan a szakértők a Munch-kutatás legújabb eredményei alapján újra katalogizálták a korai expresszionista festő életművét. Ennek során arra jutottak, hogy az olsói Munch-múzeum gyűjteményébe tartozó, keltezés nélküli változat kétséget kizáróan nem 1893-ban, hanem minden bizonnyal 1910-ben készült.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×