eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megoldották a német kutatók a Mona Lisa rejtélyét

Valóban Lisa Gerardiniről, Giocondo firenzei kereskedő feleségéről festette Leonardo da Vinci a Mona Lisát - állítják német kutatók, akik erre írásos bizonyítékot is találtak.

Évszázadok óta folyik a vita arról, ki volt Mona Lisa modellje; ez a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélye, amely most végre megoldódni látszik.

Sokan állították, hogy modell nem is létezett, a művész az ideális nőt festette meg. Mások szerint az édesanyja ült modellt, esetleg egyenesen afféle önarcképről van szó.

A Heidelbergi Egyetem kutatói végre megoldották a rejtélyt, és bebizonyították, hogy a képet nem véletlenül hívják La Giocondának is - ugyanis valóban Giocondo feleségét ábrázolja a párizsi Louvre-ban őrzött festmény.

Giorgo Vasari ugyan már 1550-ben azonosította a modellt, őt azonban nem tekintették autentikus forrásnak, hiszen 50 évvel az után írt erről, hogy Leonardo befejezte a képet.

Most azonban találtak egy olyan könyvet is az egyetem könyvtárában, amelyet Agostino Vespucci írt, aki személyesen ismerte Leonardót, s feljegyezte, kiről festette a művész a világhírű képet.

"Ez a felfedezés minden kétséget eloszlatott azzal kapcsolatban, ki volt a Mona Lisa modellje" - állítja közleményében a Heidelbergi Egyetem könyvtára.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×