eur:
388.63
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meghalt a szexjelenetéről elhíresült sztárszínésznő - videók

Meghalt Deborah Kerr brit színésznő, akit elsősorban a Most és mindörökké és az Anna és a sziámi király főszereplőjeként ismert a világ. A 86 éves korában elhunyt színésznőt tíz évvel ezelőtt II. Erzsébet brit királynő is kitüntette.

Deborah Kerr 1921-ben Skóciában született. A színésznőt hatszor jelölték Oscar-díjra, ám azt végül csak életműdíjként kapta meg 1994-ben az Amerikai Filmakadémiától.

Deborah Kerr karrierje brit színházakban indult, majd a brit csapatokat szórakoztatta a II. világháború idején. Első nagyobb filmszerepét 1941-ben kapta (Barbara őrnagy), míg utoljára 1985-ben szerepelt a filmvásznon, bár kisebb tévéfilmekben még azután is szerepelt.

Emlékezetes szerepei közé tartozik a Blimp ezredes élete és halála, melyben három szerepet is játszott és a Fekete nárcisz, melyben egy, a Himaláján dolgozó nővért alakított.

A nagy áttörést azonban az 1953-mas Most és mindörökké hozta meg, amelyben emlékezetes, és akkoriban nagy botrányt kavaró tengerparti csók- (a kor fogalmai szerint szex-) jelenetet forgatott a férfi főszereplő Burt Lancasterrel.

A szerepért Oscar-díjra jelölték, és bár a film nyolc szobrot el is nyert (közte egy jutott az ezzel visszatérő Frank Sinatrának is), ő nem kapta meg az elismerést.

Deborah Kerr az ötvenes évek közepén érte el karrierje csúcsát, hiszen 1956-os Anna és a sziámi király női főszerepéért ismét Oscar-díjra jelölték (megint nem kapta meg), a Golden Globe-díjat viszont hazavihette.


A hatvanas évek második felétől karrierje kissé leszállóágba került - bár az 1967-es James Bond-paródia, a Casino Royale még nagy sikert hozott neki. Nem is csoda, hiszen fantasztikus színészekkel játszhatott együtt, a névsor a mai napig impozáns: Peter Sellers, Ursula Andress, David Niven, Woody Allen, Orson Welles...


Deborah Kerr karrierjét egyébként is végigkísérték a nagyszerű férfi színésztársak, hiszen a fent említetteken kívül játszott közös filmben Cary Granttel és Robert Mitchummal is.

Munkásságát a szakma is elismerte, hiszen 1994-ben életmű Oscar-díjat kapott, három évvel később pedig II. Erzsébet tüntette ki a CBE érdemrenddel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×