eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megszűnik a múzeumok ingyenessége

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint rövidesen megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége. Baán László helyesli a tervet, mert elmondása szerint csak az általa vezetett közgyűjtemény évi 100 millió forintot veszít azon, hogy 2004 óta bárki ingyen nézheti meg az állandó tárlatokat.

A főigazgató az InfoRádióban elmondta: az állami múzeumok állandó kiállításait az ország 2004-es, európai uniós csatlakozása óta lehet ingyen megnézni. Mint mondta, múzeuma már akkor tiltakozott ez ellen.

Egyrészt azért, mert a magyarok ezt a gesztust nem kapták meg máshol, azaz míg nálunk mindenki ingyenesen láthatta a kiállításokat, külföldön fizetni kell a tárlatok megtekintéséért.

Szerinte a kevesebb mint egy mozijegy árába kerülő belépő senkit sem tart vissza, a diákoknak vagy családosoknak pedig ezután is kedvezményeket lehet adni.

Ráadásul szavai szerint az ingyenes kiállítások sokak szemében értéktelennek tűnnek, holott az állam rengeteget költ ezek fenntartására.

Hangsúlyozta: csak a Szépművészeti Múzeumnak éves szinten 100 millió forintos veszteséget jelent az, hogy az állandó kiállítások ingyenesen nézhetők meg.

Baán László arról is beszámolt, hogy két különleges kiállítás is várja a látogatókat. A Friedensreich Hundertwasser művészetét bemutató tárlat már látogatható, a "Picasso, Klee, Kandinszkij" című kiállítás pedig október 26-án nyílik.

A főigazgató szavai szerint a varázslatos különcnek nevezett Hundertwasser több mint száz műve látható. A kiállítás főleg az alkotó képzőművészetét mutatja be, de fotókon az építészeti munkái is felelevenednek.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×