INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

A magyar nővel szinte minden megeshet

Infostart / InfoRádió

Nagy hatással voltak a korabeli olasz filmművészetre a harmincas-negyvenes évek magyar filmvígjátékai, ennek nyomán több olasz-magyar koprodukció és számos remake is készült Olaszországban. Október folyamán ennek jegyében rendez vetítést a korszak alkotásaiból az Örökmozgó Filmmúzeum Amikor a Cinecittá magyarul beszélt címmel.

Sokáig csak keveset lehetett tudni a magyar filmek olaszországi hatásáról, a fordulat 2005-ben jött el, amikor megjelent Alessandro Rosselli Amikor a Cinecittá magyarul beszélt című könyve, amelyben a szerző összefoglalta az olasz-magyar filmes kapcsolat részleteit - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Kiderült, hogy nem csak a történetek kiválasztásánál volt erős a magyar befolyás: sok magyar működött közre az olasz filmek készítésénél - tette hozzá Balogh Gyöngyi.

Rengeteg magyar színész dolgozott ebben az időszakban Olaszországban, olyanok mint Jávor Pál, Tasnády Fekete Mária, Tabódy Klára, Simor Erzsi, Nagy Kató vagy Szeleczky Zita.

Az Örökmozgó Filmmúzeum vetítéssorozatának első részében olasz filmek magyar változatait, remake-jeit mutatják be, míg a második szakaszban elveszettnek hitt magyar filmek olasz változatát láthatják az érdeklődők - tájékoztatott a Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Olyan alkotásokat is bemutatnak majd, amelyekből az olaszokban kialakult Magyarország-képet ismerhetik meg a nézők, végül azokat a magyar filmeket is levetítik, amelyek Olaszországban játszódnak - fűzte hozzá.

"Magyarország egy olyan helyszín az olasz filmekben, ahol minden megtörténhet, ami Olaszországban nem történhet meg, a magyar nő pedig egy olyan nő, akivel szintén minden megeshet, ami egy olasz nővel nem" - mondta Balogh Gyöngyi.

Hanganyag: Oláh András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018