eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt Michelangelo Antonioni

Hétfőn este 95 éves korában elhunyt Michelangelo Antonioni világhírű olasz filmrendező. Családjának közlése szerint az 1912-ben született művészt csütörtökön temetik el Ferrarában.

Michelangelo Antonioni 1950-ben forgatta első játékfilmjét, Egy szerelem története címmel. A nagy szakmai elismerést az 1955-ben készített A barátnők című alkotás hozta meg számára.

Világhírű művei közé tartozik a Nagyítás, A kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás, a Zabriskie Point. Legutolsó filmjét Wim Wenders, német filmrendező támogatásával rendezte Túl a felhőkön címmel 1996-ban.

Rendezőként megkapta a berlini, a velencei és a cannes-i filmfesztivál fődíját; életművét Oscar-díjjal ismerték el.

A neorealizmustól az egzisztencializmusig

Lázár Kovács Ákos esztéta az InfoRádióban a rendezőről azt mondta: az 1940-es évek végétől, a neorealizmustól indult a pályája, melyen első komoly sikere az 1960-as Éjszaka című film volt.

Jóval később kezdett filmezni, mint Felliniék - hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, kiemelve, hogy Michelangelo Antonioni gyakorlatilag értelmiségi tevékenységet folytatott, abból alakult ki filmes munkája.

A hatvanas évek közepére világossá lett, hogy saját nyelve van, az egzisztencializmus polgári fajtáját gyakorolja.

Lázár Kovács Ákos esztéta emlékeztetett arra, amikor a rendező A kaland című filmje 1960-ban Cannes-ban "kicsapta a biztosítékot", mivel viszonylag kevés cselekményt ábrázolt.

"Michelangelo Antonioni feladatok elé állította, együttműködésre, közös szellemi munkára invitálta a nézőt" - hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×