eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Ha nyári napforduló, akkor Zene Ünnepe

A hagyományokhoz híven a nyári napforduló idején, június 21-én lesz idén is a Zene Ünnepe. Budapesten öt nagy helyszíne lesz az eseménynek, ahol a koncertek mind ingyenesek.

A zene ünnepét 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Egy helyi zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék.

Mára a Zene Ünnepe európai, sőt, világméretűvé vált: több mint száz országban rendezik meg június 21-én.

Európában ez a kezdeményezés már egyesületi formát öltött: a Zene Európai Ünnepe Egyesülete szervezők és intézmények hálózatát fogja össze.

A Zene Európai Ünnepének Chartáját 1997-ben tizenkét európai ország tizenhat városa Budapesten írta alá

A Zene Ünnepe 1985-ben vált igazán népszerűvé a kontinensen; abban az évben ünnepeltük Európában a Zene Évét.

Fővárosi programok

Budapesten idén öt helyszínen rendezik meg a Zene Ünnepének programjait.

A Petőfi Csarnok szabadterén este 8 órától Beatrice-koncert lesz, ugyanitt a nagyteremben tribute fesztivált rendeznek, ahol fellépnek többek között a Queen, a Police, a Pink Floyd, a Guns 'n' Roses, a Led Zeppelin és az AC/DC emlékzenekarok is.

A Vörösmarty téren a Duna Karnevál színpadán délután 4-től a Técsői Banda zenél, majd 5-től a Chicago Jazz Gang, 6-tól a Ballet Folclorico Quetzal, 7-től pedig Maskarades Zenekar lép fel.

Hangszersimogató és -kiállítás


A városligeti Király-dombnál 16 órától egy hangszersimogató, és interaktív hangszerkiállítás várja majd az érdeklődőket, a koncertek 18 órától kezdődnek, az első fellépő a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Este 7-től egy francia zenekar, a Debout Sur Le Zinc, fél 9-től pedig az olasz Mau Mau zenél.

A Dunakorzón délután fél 5-kor térzene kezdődik a 15 éves Honvéd Palota Zenekar előadásában.

Az V. kerületi Szomory Dezső téren pedig 18 órától kezdődik a Vándor Kórus koncertje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 21:27
2024. szeptember 13. 05:15
×
×
×
×