eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyári Játékok a Károlyi Kertben

Operagála és színházi előadás, dzsessz és Molnár Ferenc-ősbemutató, könnyűzene és Kocsis Zoltán-est - összesen kilenc alkalommal várja június 20. és július 20. között a Petőfi Irodalmi Múzeum az érdeklődőket a Károlyi Kertben rendezett Nyári Játékokra.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közleménye szerint a programsorozat a Párizsi mesékkel indul. Siménfalvy Ágota, Bardóczy Attila és az Orosz Zoltán-trió francia sanzonestjén Edith Piaf, Yves Montand és Charles Aznavour dalai csendülnek fel.

A gyönyörben nincs középút címmel június 21-én tartja Eszenyi Enikő önálló estjét, amelyen sanzonokból és operettekből hangzanak el részletek.

"Másképp zenélünk"


Másnap a Honvéd Férfikar, Magyarország egyetlen hivatásos férfikórusa, kirándulásra invitálja a hallgatóságot a komoly- és könnyűzene világába. A Másképp zenélünk című esten egyaránt elhangzanak majd operaslágerek, dzsessz-örökzöldek, saját számok, feldolgozások és musicalrészeltek.

Az érdeklődők június 26-án eltölthetnek egy estet Kocsis Zoltánnal is. A zenei aláfestésekkel, filmbejátszásokkal, felolvasásokkal kísért beszélgetés hőse Kocsis Zoltán, aki gyermekkorától elindulva mesél élete fő állomásairól, meg-megszakítva a beszélgetést zongorajátékával.

Molnár ősbemutató


Molnár Ferenc-ősbemutató is szerepel a programban, június 27-én az író kevéssé ismert kötete, a Ketten beszélnek című jelenetgyűjtemény "kerül terítékre". A jelenetek különlegességét, a különböző férfi-nő helyzetek bravúros, "molnáros" feldolgozása adja. Az est szereplői Básti Juli, Udvaros Dorottya és Mácsai Pál.

A Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült a Kabaré Berlin színházi est, amely a "Nekünk ma Berlin a Párizsunk" - Magyar írók Berlin-élménye 1900-1933 című kiállításához kapcsolódik. A világváros XX. század eleji hangulatát idézik meg július 4-én korabeli kuplék, dalok, konferanszok, kabaréjelenetek segítségével.

Mesél a jazz

Mesél a jazz címmel Ray Charles-emlékestet rendeznek július 6-án, amelyen Weszely Ernő (tangóharmonika) és a Modern Jazz Orchestra működik közre. A nagyszerű amerikai művész számaiból összeállított esten felidézik a kor híres melódiáit is, azokat, amelyek hatással voltak Ray Charles művészetére.

A Petőfi Irodalmi Múzeum közleménye szerint július 12-én mutatják be Márai Sándor Füveskönyv című művének színpadi adaptációját.

"A Füveskönyv című gondolatgyűjtemény a hétköznapok történéseiből leszűrt bölcsességeket, mint irodalmi esszenciákat nyújtja át az olvasóknak, gyógyszerül a gondolatok születését kiváltó, hétköznapi boldog-boldogtalanságaink túléléséhez. A színpadi változatban két férfi és egy női szereplő szólaltatja meg a Füveskönyv barátságokra, szerelmekre, szenvedélyekre vonatkozó gondolatait. A sanzonokkal kísért színpadi játék e három sors szövevénye".

A Nyári Játékok utolsó rendezvényét július 20-án tartják, amikor Verdi-Puccini Operagálára várják a műfaj szerelmeseit. A Turandottól a Trubadúrig című esten az olasz operairodalom legnagyobb slágerei csendülnek fel. A BM Duna Szimfonikus Zenekart Kaposi Gergely vezényli. Közreműködnek a Magyar Állami Operaház szólistái - áll a Petőfi Irodalmi Múzeum közleményében.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×