eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyarmathy Lívia nyerte el a legjobb rendezés díját Minszkben

Gyarmathy Lívia nyerte el a legjobb rendezés díját Minszkben, az EkoMir nemzetközi filmfesztiválon A mi gólyánk című alkotásáért. A fehérorosz fővárosban a múlt héten megrendezett filmfórumon a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező személyesen vette át az elismerést - közölte a Magyar Filmunió hétfőn.

A kelet- és közép-európai, valamint a balti országok filmeseinek részvételével zajló ökológiai filmfórumot június 5. és 7. között rendezték meg Minszkben.
A Belorusz Filmművész Szövetség által szervezett seregszemlén az idén arra keresték a választ, hogy milyen szerepet tölt be a filmművészet, illetve a média az ember és a környezet közötti kölcsönhatások problémáinak megvilágításában.

Gyarmathy Lívia 1998-ban készült 29 perces alkotása egy gólya történetét meséli el. A Mesztegnyőn forgatott lírai rövidfilm a kis somogyi faluban télre ottrekedt gólya és a falusiak között kialakuló különleges kapcsolatról, az európai ember számára mitologikus jelentést hordozó madár és a megmentésére szövetkező emberek viszonyáról szól.

Az ember-madár kapcsolatot mindkét fél oldaláról, a gólyafészek magasságából is bemutató alkotás számos nemzetközi fesztiválon aratott sikert. 2000-ben az Európai Filmakadémiától a legjobb rövidfilmnek járó elismerést is elnyerte, de díjazták San Franciscóban, Bukarestben és Marseilles-ben is.

A filmet Bognár Endre és Péter Klára fényképezte, producere a rendező lánya, Böszörményi Zsuzsa volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×