eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csuja: "Látszik az előadáson, hogy véres, verejtékes munka van mögötte"

A Pécsi Országos Színházi Találkozó harmadik napján mutatta be a fővárosi Örkény Színház Tasnádi István Finito című darabját. Egy munkanélküli, középkorú férfi egyik nap elszánja magát, hogy öngyilkos lesz. Szándékának gyorsan híre megy, és sorra jelennek meg a különböző szervezetek, csoportok, és mindegyik azt szeretné, hogy az ő ügyéért haljon meg. A főhőst alakító Csuja Imre hangsúlyozza: tipikusan mai a történet, tipikusan mai főszereplővel.

Gáspár tényleg öngyilkos akar lenni?

Nyilván van benne egy jó adag depresszió, ami arra sarkallja, hogy fölakassza magát. De valóban jogos a kérdés, és nem biztos, hogy ő ezt száz százalékig komolyan gondolja. Csak aztán a tervnek híre megy, és mindenki hasznot szeretne húzni belőle. Azonban kétségtelenül frusztrált, depressziós alkat, tönkrement a házassága, elvesztette a munkáját.

Igen, de olyan, mintha ő csak szeretetet akarna kiprovokálni, aztán belesodródik ebbe a show-ba.

Igen, belesodródik, és elkezdi hajtani a dac, hogy no lám, így működik a világ, lássuk, mit tudunk kihozni belőle.

Mennyire tipikus mai figura Gáspár?


Teljesen mai figura, tele van a világ munkanélküli, középkorú emberekkel, az egész történet teljesen eleven problémákat vet fel.

Így elég tragikusan hangzik. Mitől lesz mégis bohózat?


Egyrészt a verses, míves szöveg és a történet szembenállása teszi komikussá az egészet. Ezenkívül semmi sem fehér, vagy fekete. Minden vígjátéknak az a lényege, hogy a szerep igazsága érvényesüljön. Mert a néző akkor tud nevetni a színészen, a figurán, hogyha egy groteszk szituációt véresen komolyan, őszinte meggyőződéssel adnak elő. Ez az, ami megteremti a helyzet ironikus nevetségességét.

A rendező, Mácsai Pál is mondta, hogy gyötrelmes volt a próbaidőszak. Mi okozta a nehézséget?


Az, hogy merre induljunk el. Az első négy hétben csak tapicskoltunk a "sárban", egy helyben, és fogalmunk sem volt, hogy miként kellene színre vinni a jeleneteket. Mácsai Palinak volt egy jó alapötlete, aztán valahogy meg kellett valósítani. Ki kellett találnunk például, hogy miként működhet a halotti tor, az utolsó vacsora étel nélkül, és a többi jelenet, az összes jelképes momentum. De szerintem végül jól sikerült.

Mi az előadás erőssége?


A csapat. Az, hogy remekül tudtunk együtt dolgozni, és végre kezd igazi társulattá válni az Örkény Színház csapata. Emellett szerintem látszik az előadáson, hogy véres, verejtékes munka van mögötte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×