eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Film készül az utolsó igazságos háborúról

A második világháborúban harcoló afroamerikai katonáknak állít emléket új filmjében az amerikai rendező, Spike Lee.

A filmet, amelynek alapjául James McBridge Miracle at St. Anna (Csoda Szent Annán) című regénye szolgál, Olaszországban forgatják.

Spike Lee azt mondta a La Republica című olasz lapnak: célja, hogy bemutassa, milyen szerepet játszottak a színes bőrű katonák a szövetségesek győzelmében.

Amerika már megemlékezett a fekete katonák áldozatáról a vietnami háborúban, de az, hogy mit tettek a második világháborúban, még alig jelent meg a mozivásznon - vélekedett a rendező.

Nemrég találkoztam egy fekete veteránnal, aki Ivo Dzsimánál harcolt, és ő mondta el, mennyire bántja az, hogy Clint Eastwood két filmjében, amely a szigeten folyó harcokról szól, egyetlen fekete katonát sem látott - tette hozzá.

Clint Eastwood filmjei - A dicsőség zászlaja és a Levelek Ivo Dzsimáról - az 1945-ös harcokat mutatja be amerikai, illetve japán szemszögből.

James McBride regénye, amelynek alapján Spike Lee a filmjét forgatja, igaz történeten alapul: egy olyan alakulatról szól, amely csupa fekete katonából állt.

A könyv története Toszkánában játszódik, középpontjában az egyik katona és egy hatéves olasz árva barátsága áll.

Spike Lee szerint a fekete katonák hozzájárulását Amerika háborús erőfeszítéseihez annak fényében kell vizsgálni, hogy eközben milyen faji megkülönböztetést kellett elviselniük hazájukban.

Annak ellenére, hogy a feketék több mint háromszáz éven át rabszolgák voltak, és a film által feldolgozott időben is a diszkrimináció borzalmas formáit kellett elviselniük, hősként harcoltak - mondta.

Úgy viselkedtek, mint a hazafiak, miközben testvéreiket meglincselték, másodrendű állampolgárként kezelték - tette hozzá a rendező.

Spike Lee közölte: nem propagandafilmet akar készíteni, amely az Európát a náci uralom alól felszabadító amerikai katonáknak állít emléket.

A filmben a német katonák nemcsak az arctalan, embertelen gonoszságot testesítik majd meg, hanem kiderül: ők is egyszerű emberek voltak, akik a rossz oldalon harcolnak. Õk is fáradtak és éhesek voltak, és haza akartak menni - ígérte a rendező.

A faji kérdés Spike Lee visszatérő témája: ez volt a központi motívuma a Malcolm X című 1992-es filmjének is.

A rendező úgy vélekedik, hogy Koreával, Vietnammal és Irakkal szemben a második világháború volt az Egyesült Államok utolsó igazságos háborúja.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×